Ranskassa ammattiliitot paikkaavat lakkokassojaan nettikolehdeilla – keräys on tuottanut jo yli 4,5 miljoonaa euroa

Historiallisen pitkä julkisten kulkuneuvojen työntekijöiden lakko on tyhjentänyt ammattiliittojen lakkokassat Ranskassa. Apua tilanteeseen on löytynyt nettikolehdeista, joiden yhteinen tuotto on jo yli 4,5 miljoonaa euroa. 
27.01.2020 14:30
SAK
Ranskan ammattiliittojen keskusjärjestö CGT:n juliste kehottaa lahjoittamaan rahaa eläkeuudistusta vastustaville lakkoilijoille. Kuva CGT.

Tuntuu ristiriitaiselta, että suljetun metroaukon edessä kiukkuaan puhiseva pariisilainen on kuitenkin pohjimmiltaan lakon kannalla. Mielipidekyselyjen mukaan ranskalaisista yli 60 prosenttia puoltaa lakkolaisten vaatimuksia, mikä näkyy lukuisten lakkokeräysten tuotossa.

Ammattiliittojen keskusjärjestö CGT:n joulukuussa käynnistämä keräys on tuottanut jo 2,6 miljoonaa euroa. Kun mukaan lasketaan kaikki muut pienemmät keräykset, sadat tuhannet ranskalaiset ovat tukeneet työtaistelua jo yhteensä yli neljällä ja puolella miljoonalla eurolla. 

Lakkolaisten kiukku kohdistuu hallituksen kaavailemaan eläkeuudistukseen, joka yhdenmukaistaisi eri alojen eläkeikiä. Uudistus koskisi pääasiassa vain uusia tulevaisuudessa palkattavia työntekijöitä. 

Eturintamassa mieltään osoittavat rautatieläiset ja muun muassa metrokuljettajat, joiden keskimääräistä alhaisempaa eläkeikää perustellaan poikkeuksellisilla työajoilla. 

– Emme saa unohtaa, että nykyiset työsuhde-etumme ovat menneiden sukupolvien taistelun tulosta, sanoo Pariisin metroverkkoa ylläpitävän yhtiön RATP:n pääluottamusmies Eliott Exbrayat. Hän kertoo yli odotusten onnistuneiden lakkokeräysten antavan paitsi taloudellista myös henkistä tukea lakkolaisille. 

– Keskusliiton kolehtisivulle jätetyt ”pysykää kovina” ja ”kiitos lakkolaisille” -kommentit lämmittävät mieltä. 

Työtaistelu on saanut Ranskassa tukea myös kuuluisilta näyttelijöiltä ja jalkapalloilijoilta. Sama kiitollisuus ei tosin aina näy harvalukuisissa ja täpötäysissä paikallisjunien vaunuissa, joihin matkustajat rynnivät kyynerpäitä käyttäen ja toisiaan haukkuen.

Moni sinnittelee ilman lakkoavustusta

Lakkokassojen hiipumista selittää paitsi historiallisen pitkä lakko, myös ranskalaisten alhainen järjestäytymisaste. Jäsenmaksutuloja kertyy ammattiliitoille vähemmän kuin esimerkiksi Suomessa. 

Keskusjärjestö CGT:n lakkoavustuskassa koostuu valtaosin yksityisistä lahjoituksista. Myös suurimman ammattiliiton CFDT:n lakkokassan varoista vain osa tulee jäsenmaksutuloista. 

Lakon tässä vaiheessa moni työtaistelija sinnittelee ilman palkkatuloja tai lakkoavustusta. Lakossa olevien työntekijöiden keskimääräinen palkan menetys on noin 60 euroa päivässä. Tämä on ottanut joidenkin kohdalla niin koville, että he ovat joutuneet palaamaan töihin vasten tahtoaan. Lakkokeräyksen tuotto tulee siis tarpeeseen. Rahat jaetaan lakkolaisille paitsi lakkopäivien myös perheen taloudellisen tilanteen perusteella. 

Ensimmäinen nettikeräys lakkolaisille järjestettiin vuoden 2016 työlain uudistuksen vastaisen työtaistelun yhteydessä. Silloin rahaa kertyi vain reilut miljoona euroa, tosin myös lakko oli lyhempi.

Virpi Latva, Pariisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.