Palkansaajajärjestöt YK:n ilmastokokouksesta: Hiilimarkkinoiden säännöt jäivät laihoiksi ja ihmisoikeudet unohtuivat

YK:n tavoitteena on Pariisin sopimuksen mukaisesti rajoittaa ilmaston lämpeneminen ja pyrkiä kohti 1,5 asteen tavoitetta. Viime vuonna työlle saatiin Katowicen ilmastokokouksessa yhteiset pelisäännöt, mutta tärkeät hiilimarkkinoiden säännöt siirrettiin sovittaviksi Chilen puheenjohtajuudella Madridissa. Valitettavasti maiden kunnianhimo on edelleen heikentynyt, eikä tärkeimmästä eli markkinamekanismisäännöistä saatu sopua.
16.12.2019 08:30
SAK, AKAVA ja STTK
Kansainvälinen ilmastokokous pidettiin Madridissa. Kuva AP/Lehtikuva

– Ilmastonmuutoksen uhkiin suhtautuminen oli suuri pettymys, sillä työntekijöille oikeudenmukainen siirtymä ja ihmisoikeudet jäivät hyvin heikoille maininnoille. Maailman johtajat eivät kyenneet ottamaan vastuutaan tulevaisuudesta, harmittelee Suomen palkansaajajärjestöjä ilmastokokouksessa edustanut STTK:n työelämän ja innovaatioiden asiantuntija Leila Kurki.

Neuvottelujen loppuasiakirjassa mainitaan tavoitteiden ja sovittujen päästötoimien välinen kuilu, päästöjen vähentämisen tarve ja tarve maiden rahoitussuunnitelmiin sekä kansallisten energia- ja ilmastostrategioiden tehostamiseen.

– Kaikki tämä on itsestään selvää, ei kehumisen arvoista. Pienet kiitoset voi sentään antaa siitä, että tasa-arvosuunnitelmasta ja ilmastotoimien sosiaalisia oikeuksia, kuten oikeudenmukaista siirtymää ja säällisiä työpaikkoja, arvioivasta toimintasuunnitelmasta päästiin sopuun, huomauttaa neuvotteluita loppumetreille asti seurannut Akavan yhteiskunta-asioiden päällikkö Vesa Vuorenkoski.

– Näyttää siltä, että maita ei kiinnosta Pariisin sopimuksen kunnianhimoinen toteuttaminen. Kasvihuonekaasujen vähentämisen sijaan ne keskittyvät päästöjen kauppaamiseen ja rahan tekoon. Myöskään ihmisoikeuksia, sosiaalista oikeudenmukaisuutta eikä tiedettä kunnioitettu näissä neuvotteluissa, toteaa SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntija Pia Björkbacka. Hän vastasi neuvotteluissa globaalin ay-liikkeen ITUC:n markkinamekanismiseurannasta.

– Tämä tulos merkitsee sitä, että paineet ensi vuoden neuvotteluille kasvavat. Sitä lisäävät ammattiliittojen, nuorten ja kansalaisjärjestöjen ilmastoprotestit, joissa vaaditaan oikeudenmukaisuutta ilmastotoimiin ja turvaa työntekijöille, sanoo Leila Kurki.

Glasgown ilmastokokouksessa ensi vuonna ei ole varaa epäonnistua. Siellä Pariisin sopimuksen osapuolten tulee viimeistään päivittää vuoteen 2030 ulottuvat päästövähennyssitoumuksensa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.