Paikallista sopimista avoimuusloikalla eteenpäin

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola toivoo nykyistä useampien yritysten tekevän paikallisesti sovittavia yrityskohtaisia palkkaohjelmia.
16.11.2017 13:39
SAK
Hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola Kuvaaja: Patrik Lindström / SAK

Palkkaohjelmien tulee hänen mukaansa tavoitella palkkatasa-arvoa ja yrityksen talouskasvusta saadun tuloksen oikeudenmukaista jakoa.

– Toimiva neuvottelu- ja luottamusmiesjärjestelmä on perusedellytys sille, että työpaikalla on mahdollista sopia paikallisesti, Huutola totesi Suomen Yrittäjien tilaisuudessa Kuusamossa torstaina.

– Paikallista sopimista edistävät parhaiten avoimuus ja luottamus. Suomalaisessa yrityskulttuurissa onkin tehtävä todellinen avoimuuden loikka – sitä eivät rajoita lait tai sopimukset.

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja ja järjestöjohtaja haluaa kehittää työpaikkakohtaista työehdoista sopimista yhdessä työnantajien kanssa, kunhan sopiminen tapahtuu työehtosopimusten raamien sisällä.

Työehtojen heikentäminen paikallisin sopimuksin ei paranna Huutolan mukaan kilpailukykyä, vaan vääristää yritysten välistä kilpailua.

– Emme palkansaajaliikkeessä vastusta paikallista sopimista, vaan edellytämme siihen reiluja ja yhdessä noudatettavia pelisääntöjä. Pidämme kiinni työehtojen vähimmäisehdoista, sillä ne eivät ole millään muotoa ylimitoitettuja Suomessa.

– Parhaimmillaan voimme edistää paikallisen sopimisen avulla tuottavuuden kasvua sekä parantaa laatua ja kilpailukykyä, mikä mahdollistaa paremman ansiokehityksen. Työpaikoista on mahdollista tehdä myös turvallisempia, viihtyisämpiä ja innovatiivisempia työpaikkakohtaisen sopimisen avulla.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.