Merimiesunionin Carita Ojala haastaa työnantajat kehittämään neuvottelukulttuuria – ”työyhteisöllä pitää olla sananvaltaa itseään koskeviin asioihin”

Työyhteisöllä pitää olla sananvaltaa itseään koskeviin asioihin, sanoo merimiesten etuja ajava asiantuntija Carita Ojala.
07.05.2019 14:00
SAK
Carita Ojala toivoo, että varustamoiden nykyjohto tunnistaisi ja tunnustaisi merenkulkualan erityispiirteet ja istuisi neuvottelupöytään avoimin mielin. Kuva Patrik Lindström.

Sopimalla, ei sanellen. Tämä on Suomen Merimies-Unionin asiantuntijan Carita Ojalan johtotähti neuvottelupöydässä.

Ojala on hoitanut merenkulkualan työehto- ja riita-asioita 19 vuotta. Tehtävässään hän on nähnyt, kuinka työnantajien neuvotteluhalukkuus on vähentynyt. Taustalla on sekä johtajasukupolven vaihtuminen että laivayhtiöiden monikansallistuminen.

Ennen laivojen kapteenit saivat johtaa työyhteisöään itsenäisesti, mutta viime vuosina päätösvalta on lipunut varustamoille. Tästä seuraa Ojalan mukaan ongelmia.
Esimerkiksi rahtilaivan työntekijät viipyvät merillä 4–6 viikkoa putkeen. Jotta ihmiset tulisivat toistensa kanssa toimeen vuorokauden ympäri, heidän on voitava ratkaista työyhteisöään koskevat asiat keskenään.

– Jos työtä johdetaan maista sanelemalla, yhteisö ei toimi, Ojala kiteyttää.

Hän toivoo, että varustamoiden nykyjohto tunnistaisi ja tunnustaisi merenkulkualan erityispiirteet ja istuisi neuvottelupöytään avoimin mielin.

Avoimuus herättää luottamusta

Kevään työehtosopimusneuvotteluissa Merimies-Unioni sai läpi tavoitteensa työryhmästä, joka ryhtyy hahmottelemaan merenkululle omaa yhteistoimintamenettelyä. Ojala odottaa ratkaisun helpottavan neuvottelukulttuurin uudelleenrakentamista.

Onnistunut neuvottelu syntyy kokeneen neuvottelijan mukaan luottamuksesta ja vastapuolen aidosta kuuntelemisesta.

– Luottamus syntyy siitä, että valmistaudutaan neuvotteluun ja kerrotaan faktat. Jos avoimesti neuvotellaan, uskon, että sopimisen tahtoa ja taitoa löytyy. 

Ojala muistuttaa, että keskustelemalla saavutettu lopputulos herättää työntekijöissä luottamusta työnantajaa kohtaan. Tästä hyötyy lopulta myös yritys.

– Sellaisen työnantajan, joka menee työpaikalle neuvottelemaan, on huomattavasti helpompi saada omat esityksensä läpi kuin sellaisen, joka menee ja kirjoittaa seinälle lapun, että nyt toimitaan näin.

Minna Hotokka
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.