Marja Karmala aloitti alue- ja järjestöasiantuntijana Kuopiossa – ”Tulossa taatusti työntäyteinen syksy”

Marja Karmala on aloittanut SAK:n Kuopion aluetoimistossa alue- ja järjestöasiantuntijana. Karmala siirtyi SAK:hon Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n aluetoiminnan asiantuntijan tehtävästä.
28.08.2023 14:00
SAK
Uutiset Ammattiliitot
Marja Karmala työskentelee SAK:n Kuopion aluetoimipisteessä.

Marja Karmalan siirtymistä SAK:n leipiin voi kuvailla sanaparilla vaihtelu virkistää.

– Olen työskennellyt pitkään ammattiliitoissa. Nyt halusin kokeilla toista näkökulmaa eli työskentelyä keskusjärjestössä.

Alueellisena toimijana SAK täydentää liittojen alueella tekemää työtä. SAK on kokoava voima, yhteistyön mahdollistaja ja toiminnan herättelijä, Karmala pohtii.

– Juuri nyt liittojen ja keskusjärjestön yhteistoiminnalle on erittäin suuri tarve, Marja Karmala sanoo viitaten hallitusohjelman sisältämiin työntekijöiden etuihin ja asemaan kohdistuviin leikkauksiin ja heikennysesityksiin.

Karmala on työskennellyt ammattiyhdistysliikkeessä eri tehtävissä vuodesta 2010. Ensin työehtosihteerinä teollisuusalojen ammattiliitto TEAMissa ja vuodesta 2018 JHL:n Itä-Suomen aluetoimistossa aluetoiminnan asiantuntijana.

Koulutukseltaan Marja Karmala on AMK artenomi. Lisäksi hän on suorittanut monia ay-toimintaan ja esimerkiksi työsuojeluun liittyviä kursseja sekä muun muassa sosiaalipolitiikan opintoja avoimessa yliopistossa. Karmala sanookin opettelevansa mielellään uutta.

Työntekijät tarvitsevat puolustajan

Marja Karmalasta ay-toiminta on aina tuntunut omalta jutulta.

– Ajattelen, että on tärkeää pitää työntekijöiden puolta. Kokemuksen myötä myös työelämän nurja puoli on tullut minulle tutuksi. Työntekijän on tiukassa tilanteessa vaikea pärjätä yksin, siksi ammattiliittoja tarvitaan.

Karmala sanoo, että työelämässä kuten yhteiskunnassa yleisesti asenteet ovat koventuneet. Myös se korostaa yhteisen tekemisen ja edunvalvonnan merkitystä.
Hallitusohjelmaa Marja Karmala kuvaa ”karmeaksi”.

– Hallituksen suunnittelemilla työelämän ja sosiaaliturvan heikennyksillä ei ole merkitystä vain nyt työssä oleville vaan myös tuleville työntekijöille. Kyllä tässä varmasti kiireinen syksy on tulossa.

Kielteisistä asioista löytyy yleensä kuitenkin aina myös joku valopilkku. Marja Karmala toivoo, että hallitusohjelman sisältämät heikennykset lisäisivät työntekijöiden kiinnostusta liittyä ammattiliiton jäseneksi.

– JHL:ssä havaitsimme, että asioiden esillä pitäminen esimerkiksi työtaistelutilanteissa lisäsi työntekijöiden kiinnostusta järjestäytyä. Ihmiset tarvitsevat sytykkeitä toimintaan.

”Koti siellä missä tyyny”

 Marja Karmala on viettänyt nuoruutensa Kuopiossa, mutta aikuisiässä muun muassa kahdeksan vuotta Helsingissä. 

– Minä olen vähän sellainen ihminen, että kotini on siellä missä tyynynikin.

Paluu Kuopioon on kuitenkin tuntunut hyvältä. Karmala arvelee, että jonkinlaisesta kotiseuturakkaudestakin saattaa olla kyse.
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.