Luottamus ja luottamusmiehet avainasemassa paikallisessa sopimisessa

SAK:n työehtoasiantuntija Karoliina Huovila sanoo, että ilman luottamusta ja luottamusmiehiä ei synny tasavertaista paikallista sopimista. Huovila edustaa SAK:ta paikallista sopimista pohtivassa työryhmässä ja vastaa nyt kolmeen aihetta koskevaan kysymykseen.
20.04.2021 08:00
SAK
Ilman luottamusta ja osapuolten tasaveroista neuvotteluasemaa, paikallista sopimista on vaikea edistää. Kuva iStock.

1. Osa työnantajista on luopumassa valtakunnallisista työehtosopimuksista. Miten se vaikuttaa tavoitteeseen edistää sopimista työpaikoilla? 

– Työnantajien pyrkimys horjuttaa sopimusjärjestelmää nakertaa osapuolten keskinäistä luottamusta, mikä puolestaan vaikeuttaa paikallisen sopimisen kehittämistä. 

– Työnantajat ovat esittäneet, että paikallista sopimista pitäisi edistää lainsäädännön avulla ohi työehtosopimusten. Näin epäselvässä ja epävarmassa tilanteessa tällaiseen ei missään tapauksessa tule ryhtyä. 

Karoliina Huovila

2. Paikallisen sopimisen edistämiseen tähtäävä työryhmä on työskennellyt kohta kaksi vuotta. Mitä olette saaneet selville sopimisesta työpaikoilla?

– Olemme kartoittaneet laajasti työnantajien ja työntekijöiden näkemyksiä ja lisäksi olemme tilanneet aiheesta useita selvityksiä. Niiden perusteella meille syntyi varsin kattava kuva siitä, mistä sopiminen työpaikoilla kiikastaa. Usein kyse on luottamuksen puutteesta. Toisaalta sopimisen mahdollisuuksia on jo nyt paljon, mutta niitä ei hyödynnetä täysimääräisesti.

3. Mikä on SAK:lle keskeinen kysymys, jos paikallista sopimista halutaan lisätä?

– Luottamuksen lisäksi luottamusmiesten aseman vahvistaminen. Paikallista sopimista ei voida lisätä, jos samalla horjutetaan luottamusmiesten asemaa.

– Luottamusmiehillä on sopimisessa tarvittavaa osaamista. Meille keskeistä on huolehtia työntekijöiden turvasta tilanteessa, jossa paikallisen sopimisen mahdollisuuksia työpaikoilla lisätään. Tämä tarkoittaa työntekijöitä edustavien luottamusmiesten aseman vahvistamista. 

Lue lisää aiheesta Karoliina Huovilan blogikirjoituksesta Sopimusjärjestelmän murros huomioitava paikallisen sopimisen kehittämisen jatkotyössä.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.