Liitossa töissä: IAU:n lakimies Joni Kallio kannustaa liittoja petraamaan yhteistyötään

Työntekijöiden etu unohtuu, jos liitot kinaavat keskenään, muistuttaa ilmailualan ongelmatilanteita selvittelevä Joni Kallio SAK:n jäsenliitot esittelevässä Liitossa töissä -sarjassa.
11.03.2019 15:00
SAK
Ammattiyhdistysliikkeen kannattaa vetää yhtä köyttä, korostaa Joni Kallio. Kuva Patrik Lindström

Työntekijä kuuluu oman alansa liittoon, mutta työnantaja soveltaa toisen ammattiliiton työehtosopimusta. Tämä on aivan mahdollista, vaikka kuvio kuulostaakin kummalliselta.

Ilmailualan Unionin lakimies Joni Kallio on nähnyt, kuinka työehtosopimusten vaihtuminen jakaa työntekijöitä leireihin.

– Samalla työpaikalla on sekä meidän että toisen järjestön jäseniä, jotka kaikki pitävät kiinni omista eduistaan. Tietyissä tilanteissa tulee vastakkainasettelua, joissa ollaan vähän toisen reviirillä.

Yhteisen edun nimissä Kallio toivoo, että ihmiset pystyisivät laajentamaan ajattelutapaansa. Voisiko toisen liiton näkemyksissä ollakin ideaa? Pystyttäisiinkö yhteispelillä saamaan paremmat työehdot kaikille?

Lakimies muistuttaa, että liittojen välinen kissanhännänveto heikentää työntekijäpuolen painoarvoa työnantajien kanssa käytävissä neuvotteluissa.

Näkemykset jakoon lounaalla

Kallio kutsuu yhteistyön tiivistämistalkoisiin liittojen työntekijöiden ja johtajien lisäksi myös rivijäseniä ja luottamusmiehiä.

– Jos eri järjestöihin kuuluvat työntekijät löytäisivät keskenään yhteisiä intressejä, se rakentaisi luottamusta ja vuoropuhelua. Sitä kautta voitaisiin löytää myös työehtoasioissa yhteistä säveltä, Kallio visioi.

Viralliset tapaamiset eivät hänen mielestään riitä, vaan ihmisten tulisi kohdata myös epämuodollisesti esimerkiksi lounas- tai kahvipöydissä.

Ammattiyhdistyliikkeen kehitystä seuratessaan Kallio on havainnut, että isoissa liitoissa jäsenten ääni ei aina tahdo kantautua liiton johdon korviin saakka. Siksi hän painottaa, että liittojen on herkistyttävä kuuntelemaan kentältä kantautuvia mielipiteitä.

– Liitto on jäseniään varten.

Kallio uskoo, että työntekijäpuolen yhteistyön syventäminen auttaa ajan mittaan pääsemään eroon työehtosopimuskentän pirstaleisuudesta. Yhteisiin sopimuksiin pääseminen hyödyttäisi hänen mukaansa myös työnantajia, sillä se takaisi työrauhavelvoitteen.

Minna Hotokka

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.