Katja Syvärinen: Miksi työnantajat haluavat vaikeuttaa paikallista sopimista?

Yleissitovien työehtosopimusten poistuminen tarkoittaisi paikallisen sopimisen vaikeutumista, sanoo SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen edustajistolle pitämässään puheessa.
20.05.2021 09:50
SAK
Katja Syvärinen. Kuva Pauli Vento.

Suomalainen työmarkkinamalli ja sopimisen kulttuuri rakentuu yleissitovien työehtosopimusten varaan. Katja Syvärinen epäilee, että kaikki työnantajat eivät ymmärrä, mitä kaikkea yleissitovuuden poistuminen veisi mukanaan.

– Yleissitovuus on taannut sen, että työelämän pelikirja on ollut sama kaikille yrityksille. Se on helpottanut pelisääntöjen tulkintaa ja jättänyt mahdollisuuden pelata työmarkkinoilla hyvää ja voittavaa peliä reilusti. Moni palkansaaja ja yrittäjä onkin nyt hämmentynyt siitä, mitä oikein on tapahtumassa.

Syvärinen tähdentää, että lainsäädäntö ei tarjoa toisin sopimisen mahdollisuuksia kuten yleissitovat työehtosopimukset. Paikallisen sopimisen vaikeutumisen lisäksi myös työpaikkojen neuvottelukulttuuri uhkaa rapautua.

Suomalainen sopimusyhteiskunta rakentuu luottamukselle ja sopimiselle. Sitä pitää kehittää ja parantaa, mutta työnantajat haluavat sen sijaan romuttaa sen, Syvärinen ihmettelee.

Erityisen huolissaan Katja Syvärinen on luottamushenkilöiden asemasta. He ovat avaintekijöitä paikallisessa sopimisessa ja kaikkia osapuolia hyödyttävän neuvottelukulttuurin luomisessa.

 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.