Henkilöstövähennysten määrä pysyi pienenä myös viime vuonna

Vuosi 2018 oli yhteistoimintaneuvotteluiden ja irtisanomisten näkökulmasta edelleen varsin rauhallinen. Irtisanomisten yhteismäärä jäi alle 3 400 henkilön.
09.01.2019 09:09
SAK
Eniten irtisanomisia oli vuonna 2018 teollisuudessa. Kuva: Marjaana Malkamäki / SAK

Vuoden 2018 aikana irtisanottiin yrityksistä SAK:n seurannan mukaan 3 362 henkilöä, jossa ei käytännössä ole muutosta edeltävään vuoteen (3 276). Vuosikymmenen takaisista korkeiden irtisanomisten vuosista potkujen määrä on pudonnut noin viidennekseen.

Yritysten ennen yt-neuvottelujen alkamista ilmoittama henkilöstön vähennystarve oli ennätyksellisen pieni, 4 080 henkilöä. Luku ei ole käynyt näin alhaalla kertaakaan SAK:n vuonna 2007 aloittaman vuositilastoinnin aikana.

Toimialojen suhteen irtisanomisissa ei ollut havaittavissa merkittäviä muutoksia. Irtisanomisten määrä oli suurin teollisuuden ja kaupan aloilla, mutta luvut jäivät niissäkin maltillisille tasoille.

Eniten työntekijöitään irtisanoivat viime vuonna Nokia (353 irtisanottua), Venator (253) ja Restamax (200).

SAK peräänkuuluttaa satsauksia tuotekehitykseen ja tutkimukseen

Ismo Kokko

SAK:n työehtoasiantuntijan Ismo Kokon mukaan yt-neuvottelujen seurauksena tehtyjen irtisanomisten määrä on linjassa Suomen myönteisen työllisyys- ja työttömyyskehityksen kanssa.

– Talouskasvun vaikutukset näkyvät nyt myös työmarkkinoilla.

Haasteena on, miten tämä hyvä vire saadaan kantamaan myös tulevina vuosina.

– Näinä hyvinä aikoina olisi tärkeää panostaa kasvun eväisiin, joista oleellisimmat ovat yritysten investoinnit ja henkilöstön osaamisen kehittäminen, Ismo Kokko korostaa.

SAK peräänkuuluttaa yrityksiltä erityisesti satsauksia tuotekehitykseen ja tutkimukseen. Panokset ovat Tilastokeskuksen mukaan vähentyneet käytännössä koko 2010-luvun ajan ja tutkimus- ja tuotekehitysinvestointien osuus bruttokansantuotteesta on painunut alle kolmen prosentin.

– Talouskasvun huippuvuosina edellisellä vuosikymmenellä investointien osuus oli yli neljä prosenttia ja Suomen talous kehittyi ennätysvauhtia, Kokko huomauttaa.

SAK julkaisee tilastot yt-neuvotteluista ja irtisanomisista noin neljä kertaa vuodessa. Tiedot SAK kerää pörssitiedotteista ja muista julkisista lähteistä. Tilastot eivät sisällä kuntien tietoja.

Tilastot irtisanomisista ja yt-neuvotteluista (pdf-esitys)
Irtisanomisia ja yt-neuvotteluja 2006–2018 (Excel-taulukko)

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.