Hallitus jättäisi irtisanomisperusteiden täsmällisen määrittelyn tuomioistuimille – SAK:n lakimies: Epäselvä tilanne lisäisi mielivaltaisia irtisanomisia

SAK:n lakimies Paula Ilveskivi kertoo, miksi hallituksen suunnitelma helpottaa irtisanomisia pienissä, alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä, johtaisi työnantajan mielivallan lisääntymiseen. 
18.09.2018 15:12 Updated 18.09.2018 16:01
SAK
Työsuhteiden epävarmuus lisää työntekijöiden psykososiaalista kuormitusta ja laskee tuottavuutta, kertovat tutkimukset. Kuva Gorilla.

Miksi hallituksen kaavailema lakimuutos mahdollistaa mielivallan irtisanomisissa?

– Hallituksen muistiossa uusien, kevennettyjen irtisanomisperusteiden sisältöä ei ole määritelty täsmällisesti.

– Sen sijaan muistiossa todetaan, että täsmällinen määrittely jää tulevan oikeuskäytännön varaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että irtisanomisen perusteet täsmentyvät vasta, kun irtisanomisia riitautetaan ja tuomioistuimet käsittelevät niitä. 

– Pidämme kestämättömänä tilannetta, jossa irtisanomisperusteiden täsmällinen määrittely jäisi tulevaisuuteen oikeuskäytännön varaan. Epäselväksi jäävä tilanne lisäisi väistämättä mahdollisuuksia mielivaltaisiin irtisanomisiin.

Mitä seurauksia irtisanomisperusteiden höllentämisellä on työntekijöiden hyvinvoinnille?

– Tutkimuksista tiedetään, että työsuhteen epävarmuus on yksi merkittävä psykososiaalisen kuormituksen aiheuttaja työssä. Sekin tiedetään, että kuormittuneet ja huonosti voivat työntekijät eivät ole tuottavia. 

– Nykyisen lain mukaan henkilöstä johtuvista syistä irtisanotulle tulee 90 päivän karenssi työttömyysturvaan, ellei hän ole todistettavasti riitauttanut irtisanomistaan. Hallituksen muistiossa ei oteta millään tavalla kantaa siihen, miten mahdollinen lakimuutos vaikuttaa irtisanotun edellytyksiin saada työttömyysturvaa. Tästä huomautamme lausunnossammekin.

– Hallitus on perustellut irtisanomisperusteiden höllentämistä työllisyyden paranemisella, mutta tämän perustelun monet asiantuntijat ovat jo tyrmänneet. 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.