Epäiletkö, ettei työsuhteessasi ole kaikki kunnossa?

Aina ei voi olla varma, miten asioiden työelämässä kuuluisi mennä. Kokosimme kymmenen merkkiä, joista voi päätellä, ettei kaikki ole kunnossa työsuhteessa tai työpaikalla.
24.01.2022 17:27 Updated 07.02.2022 11:30
SAK
Kuva: Edwin Tan / iStock.

Viime aikoina on noussut julkisuuteen useita tapauksia, joissa työntekijöiden oikeuksia on poljettu järjestelmällisesti. Näitä tapauksia on yhdistänyt, etteivät työntekijät ole olleet varmoja, mikä on normaalia ja mikä ei. Tilanne on saattanut jatkua jo pitkään, sillä työntekijät eivät ole tienneet, mistä hakea apua.

10 asiaa, joiden perusteella on syytä epäillä, ettei kaikki ole kunnossa

1. Eikö sinulla ole työsopimusta?

Kun aloitat uudessa työpaikassa, työnantajan kuuluu tehdä sinun kanssasi työsopimus. Periaatteessa sopimus voi olla suullinen, mutta siinä tapauksessa sovittujen asioiden todistaminen on vaikeaa, jos työsuhteessa tulee ongelmia.

Varmista myös, että olet nimenomaan työntekijä. Esimerkiksi alustojen kautta tehtävässä työssä sinulla saatetaan tarjota partneri- tai toimeksiantosopimusta. Siinä voi olla samoja asioita kuin työsopimuksessa, mutta lain edessä se on kahden yrittäjän välinen sopimus, josta puuttuu monia työntekijöitä suojaavia asioita, kuten irtisanomisaika tai oikeus korvaukseen, jos loukkaat itsesi suorittaessa työtehtävää. SAK tekee parhaillaan työtä sen eteen, että työsuhteen naamiointi yrittäjien väliseksi sopimukseksi kiellettäisiin laissa.

Mitä tietoja sopimuksesta pitää löytyä?
Mistä tietää, onko työntekijä vai yrittäjä?

2. Onko työsopimuksessasi sovittu palkattomasta harjoittelusta?

Palkaton työharjoittelu on laillista vain silloin, kun harjoittelupaikka tarjotaan virallisen oppilaitoksen tai TE-toimiston kautta. Jos työnantaja haluaa testata työntekijän sopivuutta, työsopimuksessa voidaan sopia koeajasta. Koeajalla työntekijälle on maksettava palkkaa.

3. Onko työtuntiesi määräksi tarjottu nolla?

Ei ole laitonta, että työtuntien määräksi tarjotaan nollaa. Esimerkiksi opiskelijoille se saattaa sopia hyvin elämäntilanteeseen. Mutta jos tosiasialliset tunnit ovat koko ajan jotain muuta ja olet ilmoittanut, että haluat tehdä enemmän, kannattaa luottamusmiehen kanssa tarkistaa, voiko asialle tehdä jotain. Sen sijaan, jos minimitunneiksi on sovittu työsopimuksessa vaikka 20, työnantaja ei voi perua niitä, vaikka tarve muuttuisi.

Mitä tarkoittaa nollatuntisopimus?

4. Onko palkkasi pieni?

Työstä pitää maksaa palkka ensisijaisesti rahana. Palkasta ei voi vähentää esimerkiksi työssä vaadittavien välineiden hintaa tai vahingossa rikkomiesi asioiden arvoa. Palkan suuruus pitää mainita työsopimuksessa ja se pitää maksaa sovittuna päivänä.

Suomessa laki ei määrittele minimipalkkaa, mutta alan työehtosopimus määrää, paljonko palkkaa eri töistä on vähintään maksettava. Työehtosopimusten määrittelemät palkat koskevat kaikkia alan työntekijöitä.

Mikä on työehtosopimus?

5. Saatko vähemmän palkkaa kuin muut?

Samasta työstä pitää maksaa kaikille samaa palkkaa. Jos saat huonompaa palkkaa kuin työkaverisi, joka tekee samoja töitä samalla osaamisella ja kokemuksella kuin sinä, on mahdollista, että sinua syrjitään.

Mistä tunnistaa syrjinnän?

6. Joudutko tekemään ylitöitä ilmaiseksi tai vastoin tahtoasi?

Työnantaja ei voi vähentää tai lisätä työsopimuksessasi sovittua työaikaa oman mielensä mukaan. Ylitöistä on sovittava työnantajan kanssa erikseen ja työntekijä voi kieltäytyä niistä ilman seuraamuksia. Ylityöstä maksetaan ylityökorvausta.

Sinun ei myöskään tarvitse tehdä työtehtäviä, kuten paikkojen siivousta, omalla ajallasi.

Mitä ylitöistä kuuluu maksaa?

7. Etkö ehdi tauolle?

Taukoja ei voi jatkuvasti perua eikä siirtää esimerkiksi työvuoron loppuun. Jos työaika on yli 6 tuntia, sinulla pitää olla 30 minuutin ruokatauko. Yleensä myös alle kuuden tunnin päiviin kuuluu kahvitauko. Sinulla pitää olla mahdollisuus taukoon, vaikka työskentelisit yksin.

Mitä taukoja ja lepoaikoja työssä on noudatettava?

8. Onko työpaikkasi vaarallinen tai epähygieeninen?

Työnantajan täytyy työturvallisuuslain mukaan huolehtia siitä, että mikään työpaikalla ei aiheuta onnettomuutta tai sairastumista. Työnantajan täytyy myös ottaa sinulle vakuutus tapaturmien ja ammattitautien varalta. Jos esimerkiksi loukkaannut työmatkalla tai työpaikalla, vakuutus korvaa tapaturman.

9. Uhkaillaanko sinua irtisanomisella?

Jos sinua uhkaillaan irtisanomisella, koska esimerkiksi et halua tehdä ylitöitä, se on laitonta. Jos olet tehnyt virheen, sinulle pitää antaa ensin varoitus ja mahdollisuus korjata asia tai muuttaa käytöstäsi. Vain todella vakavissa rikkeissä sinut voidaan irtisanoa ilman varoitusta.

Milloin työntekijän irtisanominen on mahdollista?

10. Joudutko pelkäämään työpaikallasi?

Jokaisella on oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen. Se tarkoittaa, ettei sinun pidä missään olosuhteissa joutua kokemaan väkivaltaa tai uhkailua.

Työnantajalla on velvollisuus ehkäistä väkivaltaisia tai uhkaavia tilanteita työssä ja varmistaa työntekijän turvallisuus. Jos työsi sisältää esimerkiksi asiakkailta tulevaa henkisen tai fyysisen väkivallan uhkaa, sinulle pitää jo perehdytyksessä kertoa, miten voit ennakoida uhkaavia tilanteita ja suojata niiltä itseäsi.

Mistä apua?

Yritä ensin kertoa työsi epäkohdista esihenkilöllesi tai yrityksen omistajalle ja anna heille mahdollisuus laittaa asiat kuntoon. Jos teitä on työpaikalla enemmän ja olette tunnistaneet samat ongelmat, kannattaa yrittää viedä asiaa yhdessä eteenpäin.

Jos tämä ei onnistu tai mitään muutosta ei tapahdu, sinulla on mahdollisuus saada apua työelämää tuntevilta ihmisiltä. Kerää mahdollisimman paljon todisteita asiasta. Esimerkiksi työsopimus, sähköpostikeskustelut ja valokuvat auttavat tarvittaessa todistamaan tapahtumien kulkua ja työskentelyolosuhteita.

Jos kuulut ammattiliittoon

Kysy neuvoa työpaikkasi ja ammattiliittosi luottamusmieheltä. Luottamusmies on työntekijöiden joukostaan valitsema henkilö, joka edustaa työntekijöitä ja ammattiliittoa työpaikalla.

Voit kertoa epäkohdista myös työpaikkasi työsuojeluvaltuutetulle, joka valvoo työntekijöiden työturvallisuuteen liittyviä asioita ja tuntee niitä koskevat lait.

Jos työpaikallasi ei ole luottamusmiestä tai työsuojeluvaltuutettua, kysy neuvoa ammattiliittosi aluetoimistosta tai ammattiliiton neuvontapuhelimesta.

Jos et kuulu ammattiliittoon

Kysy neuvoa työkavereiltasi tai työpaikan työsuojeluvaltuutetulta. Jos ongelma ei ratkea, voit kysyä neuvoja työsuojeluviranomaiselta tai SAK:n kaikille avoimesta työsuhdeneuvonnasta. SAK:n työsuhdeneuvonta auttaa sinut alkuun. Keskustelut ovat luottamuksellisia eikä työsuhdeneuvonta ota yhteyttä työantajaasi.

SAK:n työsuhdeneuvonta

Lisätty 7.2.2021 kohtaan 5 "joka tekee samoja töitä JA samalla osaamisella" ja kohtaan 7 kahvitauko.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.