Egyptin sotilasjohto suosii vanhan vallan ay-eliittiä

09.12.2011 13:45
SAK
Mielenosoittajia Tahririn aukiolla Kairossa tammikuussa 2011. Kuva: Ramy Raoof. Creative Commons BY 2.0 -lisenssi

Egyptissä valtaa pitävä sotilasneuvosto on viime aikoina alkanut suosia syrjäytetyn presidentin Hosni Mubarakin alaisuudessa toimineen ay-liikkeen johtopiirejä itsenäisen ay-liikkeen kustannuksella. Selvimmin se on näkynyt vanhan vallan ay-järjestön ETUFin hallinnon uudelleenjärjestelyssä marraskuun lopulla.

Sotilasneuvoston nimittämä pääministeri Essam Sharaf hajotti elokuussa ETUFin johdon ja muodosti järjestölle väliaikaisen johdon itsenäisen ay-liikkeen ja Muslimiveljeskunnan edustajista sekä ETUFin aiempien johtajien eräistä luottohenkilöistä. Väliaikainen johto oli kuitenkin alusta lähtien sisäisten erimielisyyksiensä vuoksi toimintakyvytön. Työministeri Ahmed El-Borain nimittämässä uudessa johtoelimessä ETUFin vanhan johdon luottohenkilöillä on vahva asema.

Huolestuneisuutta herättää myös Ahram Onlinen tuore tieto, jonka mukaan itsenäisten ammattiliittojen tammikuun lopulla perustama keskusjärjestö EFITU on ryhtymässä valtiovallan alaisuudessa toimivan ETUFin jäsenjärjestöksi.

Ay-oikeuksia koskeva lainsäädäntöuudistus takkuaa

Sotilasneuvosto ei ole hyväksynyt työministeri El-Borain johdolla aiemmin tänä vuonna valmisteltua uutta lainsäädäntöä, joka muun muassa takaisi palkansaajille järjestäytymis- ja neuvotteluoikeudet. Kansainvälinen työjärjestö ILO on luonnehtinut uudistushankkeen lakiluonnoksia merkittäväksi edistysaskeleeksi.

Äskettäin alkaneiden monivaiheisten eduskuntavaalien ensimmäiset tulokset ovat niin ikään näyttäneet vaaran merkkejä itsenäiselle ay-liikkeelle. Vaaleissa menestyneet puolueet ovat koko vuoden jatkuneen kuohunnan aikana useasti esiintyneet palkansaajien lakkoja vastaan.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.