”Digitalisaatio jyrää minut ja työni” – Feeniks-mentorikoulutus tarjoaa miehille työkaluja hallita muutosta

Tässä hommassa tärkeää on vapaaehtoisuus ja omien vahvuuksien tunnistaminen. Digitaitoja opettelemme yhdessä ja samalla opimme ryhmässä toimimisen ja verkostoitumisen taitoja. Näin keski-ikäinen Martti kuvailee miehille tarkoitettua Feeniks-mentorikoulutusta.
18.11.2019 14:00
SAK
Marttia kiinnostaa mentorointi ja ruohonjuuritasolla kouluttaminen. Kuva SAK.

Martti on kouluttautunut mentoriksi ja vetää nyt miesryhmää. Hän kuuluu myös itse koulutuksen kohderyhmään. Martti on yli viisikymppinen, joutunut työttömäksi ja kokee, että digitaidoissa olisi parannettavaa. Hän ei halua sukunimeään julkisuuteen.

– Lähdin mukaan, koska tunnistin itseni kohderyhmäkuvauksesta. Lisäksi mentorointi kiinnostaa minua. 

Koulutuksen tavoitteena on työttömyyden ja syrjäytymisen ennaltaehkäisy ja osallistujien oppimisvalmiuksien parantaminen. Koulutus soveltuu niin työttömille kuin työssäkäyville.

Martti pukee monen keski-ikäisen miehen tunnot sanoiksi:

– Digitalisaatio jyrää minut ja työni eikä vuosien saatossa karttuneella työkokemuksella ja hiljaisella tiedolla ole enää mitään merkitystä.

Digipelkojen lievittämisen ohella yhtä tärkeää koulutuksessa on oman osaamisen tunnistaminen ja itsetunnon vahvistaminen. 

Digitaitoja ryhmässä opetellaan yhdessä lähtemällä liikkeelle helpoista applikaatioista ja niiden käyttämisestä. Esimerkiksi sosiaalisen median käyttäminen ei ole välttämättä viisikymppisille miehille luontevaa.

Kynnys matalaksi opetella uutta

Martti sanoo, että työttömyys kouraisee miehiä erityisen kovaa ja heidän saattaa olla naisia vaikeampi ajatella, että työttömyydestä huolimatta voi elää hyvää elämää. 

– On tärkeää, että omat taidot ovat ajan tasalla ja mahdollistavat esimerkiksi kouluttautumisen toisenlaisiin työtehtäviin.

Martin havaintojen mukaan monella miehellä on ”tee se itse -mentaliteetti”. On vaikea pyytää apua ja myöntää ettei osaa. Miesten vertaistukiryhmässä se voi kuitenkin olla vähän helpompaa.

Koulutuksessa haetaan kevyempiä tapoja oppia ja näin madalletaan kynnystä uuden opettelemiseen.

– Ideana on, että työpaikalla työkaverit voivat opettaa toisilleen uusi taitoja työn ohessa. Uskon, että tällainen soveltuu hyvin erityisesti pk-yrityksissä työskenteleville. Pienissä yrityksissä kun on usein vaikea päästä koulutuksiin.

Pirjo Pajunen
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.