Medborgarinitiativet som undertecknades av 140 000 människor förtjänar en grundlig behandling i riksdagen
FFC kräver att riksdagen grundligt behandlar medborgarinitiativet om att upphäva aktiveringsmodellen. Det är meningen att initiativet ska tas upp till första behandling i plenum på tisdag.
FFC:s ordförande Jarkko Eloranta betonar att aktiveringsmodellen innebär flera sådana missförhållanden som riksdagen borde åtgärda när medborgarinitiativet behandlas i plenum.
I sitt betänkande till riksdagen medger social- och hälsovårdsutskottet att aktiveringsmodellen skär ner förmånen för de arbetslösa på ett ojämlikt sätt beroende på ålder och bostadsort. Utskottet konstaterar dessutom att modellen inte ger arbetssökande tillräckliga möjligheter att visa prov på aktivitet.
– Det är svårt att förstå att majoriteten i utskottet beslöt att föreslå att man bara ska följa med effekterna av aktiveringsmodellen och bedöma hur målsättningarna förverkligas – trots de brister som utskottet konstaterar att aktiveringsmodellen innehåller. De här missförhållandena har också kommit fram synnerligen bra under det första året som aktiveringsmodellen har varit i kraft. Just av den här anledningen borde aktiveringsmodellen upphävas så som det föreslås i medborgarinitiativet, säger Jarkko Eloranta.
Flera utredningar visar att det är mycket svårt för de arbetslösa att uppfylla villkoren i aktiveringsmodellen. Till exempel visar FFC:s och Industrifackets enkäter att mindre än en tredjedel av de arbetslösa lyckades uppfylla villkoren i aktiveringsmodellen under fjolåret. Svårast är situationen för de arbetslösa som bor i norra Finland och för dem som är över 55 år.
Social- och hälsovårdsutskottet betonar i sitt betänkande att det finns ett behov av att utveckla de tjänster som stöder sysselsättningen. Eloranta delar utskottets åsikt om att det är viktigt att det finns tillräcklig service, så att arbetssökande kan få jobb.
– FFC publicerade i januari sin egen modell till ett sporrande sysselsättningsskydd, som skulle innebära en totalreform av arbetslöshetsskyddet och servicen för arbetslösa. Det sporrande sysselsättningsskyddet skulle ge mer resurser till högklassig service för de arbetslösa, samtidigt som modellen skulle upphäva aktiveringsmodellen och slopa annan onödig byråkrati, samt lindra karenserna som följer om de arbetslösa försummar sina skyldigheter.
Medborgarinitiativet om att upphäva aktiveringsmodellen gjordes i december 2017 och är det medborgarinitiativ som har samlat näst mest underskrifter genom tiderna. Inom en dryg månad undertecknades initiativet av 140 944 finländska medborgare.
Läs också våra tidigare svenskspråkiga nyheter om aktiveringsmodellen
- Riksdagen har börjat behandla medborgarinitiativet mot aktiveringsmodellen – så här svarade de arbetslösa när FFC frågade hur modellen fungerar (februari 2019)
- FFC:s sporrande sysselsättningsskydd kompletterar också utkomsten för ströjobbare – skydd och service är de två delarna i modellen (januari 2019)
- FFC-enkät bekräftar farhågorna: Aktiveringsmodellen är ett sätt att skära ner arbetslöshetsskyddet – det är framför allt över 55-åringar som blir lidande (december 2018)
- Aktiveringsmodellen slår hårdast mot äldre arbetslösa – A-kassorna inom FFC: Endast 13 procent av de äldre uppfyllde kravet på aktivitet (augusti 2018)
- Under hälften av dem som får inkomstrelaterad dagpenning uppfyllde kravet på aktivitet – siffrorna från a-kassorna visar att aktiveringsmodellen diskriminerar (april 2018)
- Chefen för livsmedelsarbetarnas a-kassa: Utbetalningen av jämkad dagpenning dröjer för länge – men det skulle gå att lösa problemet (april 2018)
- Många arbetslösa sitter på fel kurs – frågorna om aktiveringsmodellen strömmar in till arbetslöshetskassorna (februari 2018)
- Mer än 10 000 personer deltog i manifestationen som FFC ordnade (februari 2018)
- ”Aktiveringsmodellen är orättvis” – du kan drabbas oavsett hur hårt du kämpar för att få jobb eller utbildning (februari 2018)
Mer material om FFC:s enkät till medlemmarna i arbetslöshetskassorna
- Resultaten från FFC:s och Industrifackets enkäter (på finska)
- Analys av de öppna svaren från FFC:s enkät (på finska)
- Berättelser om aktiveringsmodellen – några av de öppna svaren som video (på finska)
Vad är då FFC:s alternativ?