Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Yrkesproffs i arbetslivet: Por…

Rebecca Toivonen fascineras av den kulturella mångfalden på flygplatsen – på jobbet ser man människor från alla världens hörn.

Nyhetsartikel

Yrkesproffs i arbetslivet: Portvakt inom flygtrafiken

Inom flygtrafiken är det viktigt att såväl stora flygplan som enskilda passagerare kommer till rätt plats i tid och med rätt dokument. Rebecca Toivonen jobbar med passagerarservice och ser till att logistiken på Helsingfors-Vanda flygplats fungerar.

”När jag säger att jag jobbar på flygplatsen, antar folk ofta att jag jobbar i säkerhetskontrollen eller på Finnair. Många föreställer sig också att det här är ett väldigt enkelt jobb där man bara ska trycka på en knapp och skicka i väg väskorna, men det är mycket mer än så.

Vi är ansvariga för att passagerarna har rätt dokument till rätt destination. Om vi inte kontrollerar saken här, skickas passageraren tillbaka och det orsakar förtret för alla parter.”

Passagerarservicetjänstemannen Rebecca Toivonen står bakom incheckningsdisken och kontrollerar ett pass.

”Vi sköter ett tiotal olika flygbolag. Inom passagerarservicen består arbetet av incheckning, alltså att ta emot väskor och granska dokument. Arbetet utförs vid incheckningsdiskar och gater, över praktiskt taget hela flygplatsområdet. Man kan gå upp till 20 000 steg om dagen.

Huvudansvaret för en gate coordinator är koordinera flygplansvändningarna (s.k. turnaround) så att planen på ett säkert sätt och enligt tidtabellerna är redo avgå till sina destinationer. Det kan ta från 25 minuter till två timmar. Om en avgång försenas, ens med en minut, måste det rapporteras grundligt och det innebär mycket pappersarbete. Det här jobbet handlar bokstavligen om sekunder.”

Jobbet handlar bokstavligen om sekunder. Om en avgång försenas, ens med en minut, måste det rapporteras grundligt.

”Jag har en yrkeshögskoleexamen som restonom inom turismbranschen och det ger en bra grund för arbetet. I princip kan man börja jobba i den här branschen utan utbildning, för man får grundläggande utbildning här och sedan får man också hela tiden lära sig mer vid sidan av arbetet.

Språkkunskaper är till nytta, men man klarar sig bra med finska och engelska. Jag har själv lärt mig många fraser på till exempel turkiska och ryska. Om man kan ungefär tio centrala ord klarar man sig redan riktigt bra. Den kulturella mångfalden fascinerar, i det här jobbet ser man människor från alla världens hörn.”

Närbild på en resväska där en passagerarservicetjänsteman fäster en bagagetagg.

”De mest utmanande situationerna är förseningar, och sådana har vi varje dag. Även om kunderna förstår att det kan gå så ibland, är det väldigt känslomässiga och stora personliga händelser. I det här jobbet måste man i alla situationer kunna vända en negativ upplevelse till en positiv.

Det är viktigt att vi så snabbt som möjligt kan informera kunderna om vad som händer och hur allt kommer att ordna sig. Vår uppgift är att ordna så att kunden får ett anslutningsflyg så fort som möjligt. Om flyget försenas så att det avgår först nästa dag ordnar flygbolaget naturligtvis så att kunden kan övernatta på hotell.

Om man har rett ut ett problem och kunden är nöjd när han eller hon går därifrån, känner man själv att man har lyckats.

Vi får mest negativ respons, men till exempel senast det var snökaos fick jag positiv respons från kunderna, som tyckte att det var bra att jag kunde hålla mig lugn när de själva inte klarade av det.”

På flygplatsen hör alla till samma täta gemenskap, och vi har vår egen speciella anda.

”Jobbet har förbättrat min stresstålighet. Även om en situation kan väcka starka känslor är det viktigt att inte visa det för kunderna. Man kan få ge utlopp för sina känslor till exempel tillsammans med kollegorna efter att flyget har avgått.

Det här ett treskiftsarbete och tidtabellerna är ibland ganska tunga. Även om det finns många företag på flygplatsen, hör alla till samma täta gemenskap där alla känner varandra. Vi har vår egen speciella anda och gör saker tillsammans också på fritiden. Om någon byter jobb och börjar jobba någon annanstans, återvänder han eller hon ganska ofta hit till slut.

Den som är intresserad av ett internationellt jobb med utmanande arbetsdagar, och vill utmana sin egen stresstålighet, får gärna fundera på söka jobb här.”

Rebecca Toivonen (30 år)

  • Passagerarservicetjänsteman och gate coordinator, anställd på marktjänstföretaget Aviator sedan 12 år.
  • Medlem i Luftfartsunionen IAU.

”Jag har varit avdelningsförtroendeman i fyra år. Vi har en hög organisationsgrad, och även om vårt förbund är litet så är det mycket aktivt och har stort inflytande. Medlemmarna får hjälp av oss i alla situationer, till exempel om man behöver reda ut att lönen har betalats korrekt. På fritiden sysslar jag med till exempel scouting, och jag har lärt mig att ta ansvar ända sedan jag var 15 år.”

Den här artikeln ingår i FFC:s serie Yrkesproffs i arbetslivet, där vi låter de FFC-anslutna fackförbundens medlemmar berätta om sitt jobb. Vi presenterar ett nytt yrkesproffs ungefär en gång i månaden.