Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Viktigt att någon bryr sig

Natalia Skog är nöjd med Lumenes Bry dig om-program. Efter en handoperation hade hon möjlighet till förkortad arbetstid – fyra timmar per dag första månaden och sex timmar per dag tills handen var frisk.

Nyhetsartikel

Viktigt att någon bryr sig

Är allt som det ska? Den enkla frågan kan göra mycket för trivseln på jobbet. Fråga arbetskamraten eller varför inte också chefen. Det rådet ger personalchefen Riitta Rajala på kosmetikföretaget Lumene.

Lumene tog i bruk sin modell för tidigt ingripande för välbefinnande i mars. ”Pidä huolta” (ungefär "bry dig om") blev namnet.

– Vi tillbringar så mycket av vår tid på jobbet så varför inte se till att det är trevligt? Det är allas vår sak att se till att vi själva och arbetskamraterna mår bra och orkar med jobbet, säger Riitta Rajala.

Välbefinnande ökar också produktiviteten. Även om sjukfrånvaron inte är högre än industrins medelnivå kostar den Lumene, med sina 330 anställda i Finland, drygt en miljon om året. Personalen, av vilka 80 procent är kvinnor, drabbas mest av problem i stöd- och rörelseorganen – och förkylningar. Olycksfallen är för det mesta lindriga. Oftast handlar det om halkolyckor på golvet eller på vägen till och från jobbet.

Alla deltar i att göra upp modellen

Lumenes modell togs fram i en arbetsgrupp med alla personalgrupper plus företagshälsovården representerade. Allt tänkbart diskuterades – praxis för sjukfrånvaro, uppföljning och kontakt under sjukledigheten, återgång till jobbet, sjuka barn, ersättande eller lättare arbete, hur man ska agera på jobbet i stort, samtal för att ta upp problem, blanketter, etiska principer och dataskydd.

– Jag antecknade och gjorde upp ett program som ger vägkost för förmannen. Men det är viktigt att också arbetstagarna känner till saken, understryker Riitta Rajala.

Vid vd:s månatliga personalinfo togs projektet upp, och i september hölls ett Bry dig om-party för hela personalen. Manikyr, identifiering av smaker och dofter, gympa för nacke och axlar, golfputtande, ekologisk mat och vätsketankning avrundades med dans till levande musik.

I januari lanserades programmet på kongresshuset Dipoli i Esbo, med dramaspel inklusive Duudsons som berättade om välbefinnande i sitt eget företag. Ovanpå det har alla förmän och personalrepresentanter utbildats.

Från avvaktande till godkännande inställning

Huvudförtroendeman Hanna Helistenkangas har redan sett några bra exempel på vad det kan betyda att någon bryr sig, både för individen och för arbetsgemenskapen.

– Är någon av oss på dåligt humör påverkas hela arbetsgemenskapen. Att någon märker och agerar betyder mycket. Det gäller att ta sig tid för det, att få ut 1000–2000 produkter i timmen ger inte överloppstid, säger huvudförtroendemannen.

Allt nytt kräver sin tid. Personalen har förhållit sig lite avvaktande till Bry dig om-programmet så här i början.

– Men det har mött mycket mindre motstånd än det parallella projektet att hela fabrikstomten här i Köklax gjordes till rökfri zon, säger Hanna Helistenkangas och tillägger att numera uppskattas rotationen i jobbet. Att mista sin fasta plats vid sin maskin i det gamla gänget upplevdes som en katastrof för sex år sedan.

Ingegerd Ekstrand