Svårare att bli alterneringsledig
Kraven för alterneringsledighet ska skärpas, föreslår regeringen. I fortsättningen är det möjligt att bli alterneringsledig först efter att man har jobbat i 16 års tid. Förändringarna berör ändå en relativt liten del av dem som använder sig av alterneringsledigheten.
Den 10 april lämnade regeringen ett lagförslag om att skärpa kraven för alterneringsledighet till riksdagen. Ändringarna ska träda i kraft i början av september.
Den största ändringen är att man i framtiden kan bli alterneringsledig först efter att ha varit i arbetslivet i 16 år. Tidigare har det räckt med 10 år.
Den som ska vikariera den alterneringslediga ska dessutom ha varit arbetslös i minst tre månader, om han eller hon inte är under 25 år, över 55 år eller under 30 år och nyutexaminerad. För de sistnämnda räcker det med en dags arbetslöshet, så som tidigare.
I framtiden kan man inte heller gå i pension direkt från alterneringsledigheten, utan ledigheten ska tas ut innan man fyller 60 år.
Ledigheten främjar ork i arbetet
Ekonomen Joonas Rahkola, som representerade FFC i förhandlingarna, tror att alterneringsledigheten också i fortsättningen främjar ork i arbetet.
– Samtidigt ger den arbetslösa en chans att jobba. Visserligen skjuter förändringen upp alterneringsledigheten för vissa, men jag anser att systemet lever och mår bra också efter reformen.
Enligt Rahkola är det en relativt liten del av användarna som berörs av förändringarna.
– Också hittills har de flesta haft en längre arbetshistoria bakom sig när de har blivit alterneringslediga.
Ersättningarna förblir oförändrade
Rahkola anser att det är viktigt att alterneringsersättningen inte försvagades. Ersättningen är beroende på arbetshistorian antingen 70 eller 80 procent av den arbetslöshetsdagpenning som personen skulle ha rätt till om han eller hon blev arbetslös.
– Också i fortsättningen kan man göra vad man vill under ledigheten. Det är viktigt för att främja ork i arbetet.