Statsminister Vanhanen och FTFC:s Mäenpää: Inpo-avtalet har stött regeringens sysselsättningsmålsättningar
FFC:s 17. kongress
&#;8211 Regeringen håller inte på att skrota välfärdstjänsterna genom skattelättnader, i enlighet med något slags nyliberalistiskt program, intygade statsminister Matti Vanhanen i sin hälsning vid kongressens öppningssession.
I själva verket ökar statens och kommunernas skatteintäkter med god fart, enligt Vanhanen, och han sade att tillväxten väntas fortgå också detta år.
I sitt tal tackade Vanhanen FFC för ett gott samarbete när det gällde att bygga ett rekordlångt och heltäckande inkomstavtal.
– Finlands ekonomi växer och arbetsplatserna ökar. Enligt färska uppskattningar är tillväxttakten i landets totalproduktion detta år nästan fyra procent. Antalet sysselsatta ökar med 40 000-50 000 per år, räknade statsministern upp, som resultat av samarbetet.
Vanhanen betecknade skogsindustrins arbetskonflikt som det största misslyckandet under regeringsperioden.
– Dylika misslyckanden har vi inte råd med, sade Vanhanen. Han anser att anpassandet av skogssektorn till förändringarna i den internationella verksamhetsmiljön lyckas bäst genom samarbete, också framdeles.
Också FTFC:s ordförande Mikko Mäenpää sade i sitt anförande vid kongressöppningen att vi har den finländska arbetsmarknadsmodellen och inpo-uppgörelsen att tacka för att regeringens målsättning att skapa 100 000 nya arbetsplatser har en chans att lyckas före nästa val.
– Visserligen måste vi komma ihåg, att vi inte i tillräcklig grad har lyckats bryta den hårda kärnan i den s.k. strukturella arbetslösheten, påpekade Mäenpää.
Trots att riktningen är rätt i finländsk ekonomi och i sysselsättningsläget borde vi nu bereda oss inför den strukturomvandling som globaliseringen medför, sade Mäenpää. Kompetens och utbildning borde lyftas till det allra viktigaste vid arbetsmarknadens förhandlingsbord. Mäenpää kallade åter en gång näringslivet och löntagarorganisationerna till gemensamt bord för att diskutera innovationspolitik, beskattning, miljö- och energipolitik och utbildning.
– Vårt lands fördel kräver att arbetsmarknadsparterna gemensamt analyserar globaliseringens verkningar och på basen av det författar ett nytt framgångsmanuskript för Finland.