Städare kämpar mot klockan
Trots att arbetsmiljön i övrigt har tagit stora steg framåt, så har brådskan ökat i städbranschen. Det säger Tiina Koivisto som är städare, vice huvudförtroendeman och regional arbetarskyddfullmäktig.
– Tidtabellerna är tajta, i synnerhet inom hotellstädningen, och det är en väsentlig del av arbetsmiljön, konstaterar Tiina Koivisto från Rovaniemi.
Hon är vice huvudförtroendeman och regional arbetarskyddfullmäktig vid städföretaget N-Clean. Företaget har sammanlagt 1 100 anställda i Finland och 250 i Sverige. I Finland jobbar största delen av de anställda i söder, vilket för Tiinas del betyder att hennes arbetarskyddsområde sträcker sig från Ivalo till Alahärmä – nästan 800 kilometer i nordsydlig riktning.
– På det området är vi färre än 300 arbetstagare, så vi är alltså utspridda över ett stort område, konstaterar Tiina som har jobbat i städbranschen största delen av sitt yrkesverksamma liv.
Vid N-Clean har hon jobbat sedan 2007 och hon är nu inne på sitt femte år som arbetarskyddsfullmäktig för norra Finland. Från början av det här året valdes Tiina till vice huvudförtroendeman och efter att den förra huvudförtroendemannen slutade i mitten av april har Tiina skött huvudförtroendemannauppdraget.
– I september hålls val för att utse en ny huvudförtroendeman och då hoppas jag att jag får fortsätta, säger Tiina.
Olika utmaningar
N-Cleans personal städar många olika slags objekt – kontor, hotell, hem, fartyg och byggarbetsplatser – som alla har sina egna utmaningar när det gäller arbetsmiljön. I södra Finland har företaget mest hotell- och fartygsstädning, i norr mer traditionell städning.
– Städningen av byggarbetsplatser är den mest krävande och där är säkerhetsföreskrifterna också striktast. Där ska också städarna ha till exempel hjälmar, varselvästar och skyddsskor.
När det gäller kontorsstädningen är den direkta kundkontakten och en ömsesidig respekt viktig, konstaterar Tiina Koivisto, för ofta städar man när kundföretagets arbetstagare är på plats.
– Man hälsar när man ser varandra. Genom växelverkan skapar man förtroende.
Städningen av hem är i hög grad skräddarsydd och beror på både hemmet och kunden.
– Inom hemstädningen är många kunder långvariga och de hoppas också att städaren är det. Vissa kunder har husdjur eller annat som för med sig speciella utmaningar.
Hotellstädningen å sin sida innebär ett högt arbetstempo, och dessutom är trösklar och andra hinder en utmaning när man rör sig med stora kärror.
Bättre med fler regionala
N-Clean hade tidigare en riksomfattande arbetarskyddsfullmäktig, men övergick för ungefär fem år sedan till att i stället ha tre regionala.
– Det har varit en bra lösning. Arbetsmiljön har blivit bättre och olycksfallen i arbetet har minskat när vi har möjlighet att göra fler besök på arbetsplatserna, säger Tiina Koivisto.
De regionala arbetarskyddsfullmäktige träffas regelbundet, bland annat för att tillsammans med arbetsgivarens representanter göra upp gemensamma riktlinjer för arbetarskyddet.
En viktig del av arbetsplatsbesöken är att se till att en riskkartläggning har gjorts.
– Det hör till förmannens uppgifter att regelbundet göra en riskkartläggning. Som arbetarskyddsfullmäktige kontrollerar vi att kartläggningen är gjord på alla arbetsplatser och om den inte är det har vi tillstånd att anmärka.
Andra saker som Tiina Koivisto fäster uppmärksamhet vid under sina rundor är bland annat att personalen har ändamålsenlig utrustning, så som arbetsskor och handskar, och att städskrubbarna inte är fyllda med en massa grejer som inte hör hemma där.
Rengöringsmedlen har med åren blivit allt skonsammare för människor och miljö, och enligt Tiina Koivisto är det något som N-Clean fäster uppmärksamhet vid.
– Med tanke på inandningsluften använder vi oss inte längre av spraykannor. Men förstås finns det också starkare medel som till exempel vax som kräver att man vädrar.
Rengöringsmedlens förpackningar har också blivit bättre och leverantörerna ordnar utbildning vid behov, säger Tiina.
Aktiv fritid
En sak som kan vålla problem i städbranschen är språket, eftersom många arbetstagare har utländsk bakgrund. Framför allt inom hotell- och fartygsstädningen krävs att förmännen åtminstone ska kunna engelska, och också för andra är det önskvärt.
Eftersom städjobbet är fysiskt tungt är det viktigt att ta hand om sin kondition också på fritiden, påpekar Tiina Koivisto.
– Företaget uppmuntrar sina anställda att röra på sig på fritiden och det är också något som vi arbetarskyddsfullmäktige brukar ta upp när vi diskuterar med personalen, säger Tiina som anser att N-Clean, trots att arbetet är tungt, också satsar på att personalen ska må bra.
I städbranschen är personalomsättningen stor, många kommer och går. Men det finns också de som jobbar länge i branschen.
– I synnerhet här uppe i norr har vi många långvariga arbetstagare. Det kräver rätt inställning att orka jobba länge i branschen, och rätt många är tyvärr tvungna att gå i invalidpension. Men trots att jobbet är tungt så är det ändå givande för man ser genast resultaten av det egna arbetet, säger Tiina Koivisto.
Jonny Smeds