Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Skriket om strejkböter onödigt…

Nyhetsartikel

Skriket om strejkböter onödigt högljutt – problemen finns på annat håll

Lauri Lyly i Kiljava den 20.5.2010. Foto: Tuulikki Holopainen

FFC:s ordförande Lauri Lyly vill utveckla förhandlingssystemet

FFC:s ordförande Lauri Lyly anser att arbetsmarknadens förhandlingssystem kräver förnyelse. Problemen på arbetsmarknaden handlar inte om straffen och deras nivå, vilket arbetsgivarna ständigt tjatar om, utan om att arbetsmarknaden för närvarande saknar redskap för att åtgärda de verkligt stora problemen, menar Lyly.

– Det viktigaste vi skall uppnå när vi utvecklar förhandlingssystemet är att förhandlingsparterna är jämbördiga. Också de allmänna förutsättningarna för förhandlings- och avtalssystemet måste utvecklas. Vi bör komma överens om fördelningen mellan olika förhandlingsnivåer, om samordningen mellan såväl arbetsgivarna och löntagarna som löntagarna emellan. Vidare måste vi komma överens om på vilket sätt problem och meningsskiljaktigheter skall lösas, sade Lyly vid FFC:s fullmäktigemöte i Kiljava i Nurmijärvi på torsdagen.

Han säger att det också är viktigt att parterna ömsesidigt respekterar avtalen. Här handlar det bland annat om de avtalande parternas representativitet, om att eliminera avtalsfientligt beteende och främja vardera partens organisering.

– Det som förvånar mig är arbetsgivarnas ensidiga fokusering på strejkböterna, då det finns så mycket att utveckla inom själva förhandlingssystemet. Det är ju trots allt ett faktum att strejkerna hela tiden har minskat i vårt land. Då antalet förlorade arbetsdagar åren 1970-1979 var 0,56 per år och arbetstagare i snitt hade motsvarande siffra minskat till 0,06 under detta årtionde &#;8211 dvs. alls inte mycket, konstaterade Lyly.

På grund av Greklandskrisen talar man nu allt oftare hos oss om den offentliga ekonomins hållbarhetsunderskott, påpekar Lyly. Han efterlyser ett system på arbetsmarknaden där arbetsmarknadsorganisationerna bättre än nu fick vara med och lösa problemen, eftersom arbetsmarknadens andel av nationalekonomin ändå är ytterst stor. Det här är besvärligt i en situation där arbetsgivaren driver hårt på principen att splittra och härska.

– En hållbar ekonomisk tillväxt och ett sysselsättningsprogram är goda exempel på åtgärder som skulle svara mot dagens utmaningar. För FFC är sysselsättningen och kampen mot arbetslöshet frågor av högsta prioritet. I bästa fall kunde programmet leda till ett slags samhällsfördrag, med vilket man påverkar den kommande utvecklingen och valet av prioriteringar. Också framdeles behöver vi ett starkt trepartssamarbete med arbetsmarknadsorganisationerna och landets regering, sade Lyly.