Se energiproduktionen som en helhet
FFC:s Viialainen om Industrins Krafts ansökan
– Det är nu dags att föra en saklig och sansad diskussion om hur behovet av tilläggsenergi ska fyllas i vårt land och med vilka medel Finland ska minska sina koldioxidutsläpp som resulterar i växthuseffekt. FFC förutsätter att landets regering presenterar sin energipolitiska linjedragning som grund för medborgardiskussionen samt de reella alternativ som riksdagen har att ta ställning till. Fram till år 2015 behöver Finland uppskattningsvis 4 000 megawatt, d.v.s. nästan 30 procent ny kraftverkseffekt. Dessutom behöver gamla kraftverk ersättas med nya. Det finnas alltså ett obestridligt behov av mer energi, om man vill hålla fast vid medborgarnas välfärd, sysselsättningen och den positiva ekonomiska utvecklingen, säger biträdande avdelningschef Matti Viialainen på FFC.
Enligt Viialainen klargörs situationen av Industrins Krafts ansökan. Det här ger en god grund för den diskussion som behövs. Ansökan innebär att en utbyggnad av kärnkraften utgör ett alternativ för att trygga energiförsörjningen på lång sikt. Om kärnkraften byggs ut skulle det bli lättare att uppfylla förpliktelserna i klimatavtalet som slöts i Kioto. Med kärnkraft i stället för stenkol blir klimatuppvärmningen långsammare samtidigt som växthusutställpen begränsas så att Finland kommer ner på 1990 års nivå.
– Ansökan sätter också punkt för ovissheten om industrin och elproducenterna är redo att investera i ytterligare kärnkraft och betala utbyggnaden med egna medel. Fortum Oyj:s deltagande i projektet ökar också ansökans trovärdighet, konstaterar Viialainen.
– Det behövs en helhetslösning för energi- och klimatpolitiken där man beaktar såväl miljö, sysselsättnings-, servicetrygghets- som säkerhetsaspekter. Man bör utgå ifrån att Finland arbetar för att motverka klimatuppvärmningen genom att satsa på förnyande energiformer och genom att minska bränningen av stenkol, understryker Viialainen.