Praktikprogrammet för skolungdomar fortsätter
Centralorganisationerna har undertecknat en rekommendation om ett program för sommarpraktik för grundskolelever och gymnasister, ”Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna”. Meningen är att ge ungdomar en möjlighet att skaffa sig erfarenhet av arbetslivet inför yrkesvalet. Organisationerna rekommenderar att skoleleverna får bekanta sig med företagens verksamhet, olika arbetsuppgifter, personalstruktur, samarbetsformer och branschens möjligheter samt pröva på lämpligt arbete i praktiken. Rekommendationen omspänner åren 2001-2003.
Den första rekommendationen gavs för industrin 1992 och den gick då under namnet ”Bekanta dig med arbetslivet – förtjäna en tusenlapp”. Erfarenheterna är i huvudsak goda: utredningar visar att ungdomar med egen erfarenhet av industriarbete ser det som ett positivare alternativ då de väljer yrke. Redan år 1993 breddades sommarpraktikjobbet till att omfatta vissa servicebranscher och senare har de flesta FFC-förbund deltagit i kampanjen.
Enligt rekommendationen kan medlemsförbunden för detta praktikprogram avtala om ändringar i de branschvisa arbetskollektivtalen så att de ungdomar som deltar i kampanjen erhåller en engångslön om 250 euro, år 2001 alltså 1500 mark. I summan ingår semesterersättning. Med undantag av den regelbundna arbetstidens längd tillämpas inte arbetstiden eller lönebestämmelserna i arbetskollektivavtalet på ungdomarna. Praktikperioden bör infalla mellan den 1.6 och 31.9.
Den nya rekommendationen följer i huvudsak samma linje som de tidigare men ersättningen för praktikprogrammet har höjts. Praktikperioden är fortfarande två veckor. Ifall förbunden kommer överens om en längre period – såsom tidigare skett inom vissa branscher – höjs ersättningen så den svarar mot periodens längd.
Också nu har Ekonomiska informationsbyrån gjort upp ett modellprogram för praktikperioden.
Information ger:
Jari-Pekka Jyrkänne
arbetskrafts- och utbildningspolitisk sekreterare
tfn (09) 772 1432
Praktik, inte sommarjobb
FFC:s ungdomssekreterare Eija Harjula påminner om att programmet med sommarpraktik för grundskolelever och gymnasister inte är något egentligt sommarjobb. Enligt Harjula har det i vissa fall rått oklarhet. Skolelever har t.ex. under högsäsong använts som servitriser på sommarterrasser eller satts att ensamma svara för ett campingområde under ett helt veckolsut.
– Sådana här jobb passar inte in i praktikprogrammet, betonar Harjula. Hon påpekar att det dock rör sig om några få fall, i huvudsak har erfarenheterna av praktiken varit goda.
Arbetsmarknadsorganisationerna hoppas att företagen informerar förtroendemännen om programmet. Förtroendemannen är ju den som de unga kan vända sig till vid problem.
Eija Harjula vill också att fackförbundet aktivt följer med vilka slags jobb ungdomar som deltar i programmet sätts att utföra i företagen.