Pensionsreformen förbättrar i synnerhet de ungas och snuttarbetarnas ställning
Den pensionsreform, som trädde i kraft vid årsskiftet medför förbättringar för i synnerhet dem som byter arbetsplats, de unga och dem med korttidsanställningar. Också småbarnsföräldrarnas pensionsskydd förbättras. Ålderspension kan man få enligt en glidande skala fr.o.m. 63 års ålder tills man fyller 68.
Pensionsreformen för också med sig ett nytt sätt att beräkna pensionen, som baserar sig på arbetstagarens inkomster. Pensionsbeloppet påverkas framdeles inte av anställningarnas längd eller antal, utan pensionen beräknas på basen av antalet år och lön som berättigar till pension.
Pensionsreformen gäller inte retroaktivt, så de pensionspoäng som har införtjänats före år 2005 styr den del av pensionen som ska betalas ut enligt den gamla modellen och de är sparade i pensionsregistret.
– Den ”gamla pensionen” adderas till den pension som beräknas enligt den nya lagen, då arbetstagaren pensioneras. Enligt bara det nya systemet få de löntagare pension som börjar sin arbetskarriär år 2005 eller senare, förklarar FFC:s socialpolitiska sekreterare Kaija Kallinen.
Pensionsreformen sänker också ålderströskeln för pensionspoäng från 23 till 18 år, så att varje införtjänad euro efter fyllda 18 samlar in poäng för den kommande pensionen. Sänkt tröskel var ett av FFC:s två viktigaste mål när man förhandlade om pensionsreformen för något år sedan. FFC:s huvudmålsättning var att man skulle ta i bruk en beräkningsmodell som beaktar inkomsterna under en persons hela arbetskarriär.
Från och med årsskiftet berättigar också ledigheter med inkomstrelaterad föräldradagpenning och hemvårdsstöd för barn upp till tre år till pension. Pension ger också andra inkomstrelaterade förmåner, såsom arbetslöshets- och sjukdagpenning. Också examensinriktade studier ger pensionspoäng.
Flexibel pensionering
Pensionsreformens främsta motiv var att förmå finländarna att gå i pension vid en högre ålder än hittills. Pensionsåldern blir flexibel och för personer över 63 betalas en förhöjd pension. Arbetstagarnas pensionsskydd beräknas enligt 4,5 procent per år efter fyllda 63. Före det är beräkningsgrunden 1,5 procent för personer under 53 och 1,9 procent för personer i åldern 53 till 62. I motsvarande grad är pensionsavgiften för personer under 53 4,6 procent, men 5,8 procent för dem som är äldre än så.
&#;8211 De stora årskullarna bär med sina förhöjda avgifter själva ansvar för finansieringen av sina egna pensioner, säger Kaija Kallinen.
Hon betonar att det inte är tillräckligt att bara ändra pensionslagen för att höja finländarnas pensionsålder från nuvarande nivå, utan att det också krävs att arbetslivet utvecklas så, att det finns bruk för de äldres kompetens och erfarenhet.
Kallinen påpekar att många av medlemmarna i FFC-anslutna förbund fortfarande arbetar i fysiskt tunga jobb.
– Om de här människorna ska ha reella möjligheter att stanna kvar i arbetslivet och orka också efter fyllda 63 måste arbetslivet formas arbetstagarna till fromma. Om man betraktar det som viktigt att höja sysselsättningsgraden och pensioneringsåldern måste det också finnas beredskap att arrangera arbetet och arbetstiderna så att de anpassar sig till det som äldre människors orkar med, säger Kallinen.
En arbetstagare kan om han vill gå i pension vid fyllda 62 men då förblir hans pension vid en lägre nivå. De arbetstagare som går i pension efter fyllda 63 får den pension de är berättigade till, utan någon reducering.
I och med pensionsreformen slopas den individuella förtidspensionen och arbetslöshetspensionen gradvis. Individuell förtidspension kan bara de få, som är födda 1943 eller tidigare. Arbetslöshetspension kan de få som är födda före 1950. Därefter ersätts arbetslöshetspensionen av arbetslöshetsdagpenning och arbetsmarknadsstöd.
Mera information om pensionsreformen