Nya året medför kännbara förändringar i arbetslöshetsskyddet
Ändringar i bl.a. partiella sjukdagpenningen, alterneringsledigheten, pappamånaden och personalbiljetten
Årsskiftet medför betydande förändringar då reformerna i den s.k. socialinpon träder i kraft. Som en följd av ändringarna höjs arbetslöshetsdagpenningens nivå särskilt under aktivperioden, det blir lättare att få del av det inkomstrelaterade skyddet och utbildningsförmånerna förnyas helt.
Ändringar i arbetslöshetsskyddet 1 januari 2010
Arbetsvillkoret för inkomstrelaterat skydd förkortas från tio till åtta månader.
En förändring i sättet att räkna ut arbetslöshetsdagpenningen höjer nivån på den inkomstrelaterade dagpenningen en aning över hela fältet då det s.k. procentavdraget minskar och den s.k. brytningspunkten höjs. Samtidigt blir procentavdraget permanent. År 2010 är procentavdraget 3,5 procent.
Ändringen av kalkyleringsmetoderna gällande det inkomstrelaterade skyddet höjer nivån också på den förhöjda dagpenningen. Framdeles betalas förhöjd dagpenning för de tjugo första arbetslöshetsdagarna för de arbetssökande, som har minst tre års arbetshistoria. Den förhöjda dagpenningsperiod som gäller dem med en tjugo år lång arbetshistoria förkortas från 150 till 100 dagar.
Från årsskiftet börjar man betala ut förhöjd arbetslöshetsdagpenning för hela den period den arbetslöse utnyttjar sysselsättningsfrämjande service. Sådan service är exempelvis utbildning, sysselsättningsåtgärder och rehabiliterande arbetsverksamhet. Utöver den förhöjda dagpenningen betalas en ersättning för uppehälle som från årsskiftet stiger till nio euro per dag. Det genomsnittliga stödet under aktivperioden är cirka 350 euro större än stödet under arbetslöshetsperioden. Förhöjd dagpenning under aktivperioden betalas ut för högst 200 dagar.
Utbildningsstödet och utbildningsdagpenningen slopas helt, och framdeles betalas förhöjd dagpenning och ersättning för uppehälle för all utbildning under arbetslöshetstiden. Den arbetslöse får en lika stor förmån oberoende av om han deltar i arbetskraftspolitisk utbildning eller frivillig utbildning. Samtidigt slopas villkoret på en tio års arbetshistoria vid frivillig utbildning. Man skall alltid komma överens om frivillig utbildning med arbets- och näringsbyrån innan utbildningen inleds.
I och med att utbildningsstödet slopas kommer den arbetskraftspolitiska vuxenutbildningen att äta av det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddets maximitid på 500 dagar. Om den arbetskraftspolitiska utbildningen emellertid har inletts före årsskiftet 2009-2010 betalas utbildningsstödet ut som normalt till utbildningens slut och då tär utbildningen inte på maxperioden på 500 dagar. De nya bestämmelserna tillämpas på arbetskraftpolitisk utbildning som inleds 2010.
Tillägget för sysselsättningsprogram i omställningsskyddet benämns från årsskiftet som omställningsskyddets utkomstdel. Samtidigt förlängs den maximala betalningsperioden från 185 till 200 dagar.
Den jämkade arbetslöshetsförmånens maximala period på 36 månader slopas.
Alterneringsledigheten blir permanent
Från och med 2010 blir systemet med alterneringsledighet permanent. Alterneringsledighetens villkor och alterneringsersättningens storlek förblir oförändrade, men reglerna för pensionspoäng under alterneringen ändras. Alterneringsersättningen är sjuttio procent av den arbetslöshetsdagpenning som den alterneringslediga skulle få som arbetslös. Om den alterneringslediga har en arbetshistoria på minst 25 år är ersättningen åttio procent av arbetslöshetsdagpenningen.
Från och med 2010 minskar pensionspoängen under alterneringsledigheten från 75 procent av den lön som betalades före ledigheten till 55 procent.
Bredare tillämpning av partiell sjukdagpenning
Från och med årsskiftet kan partiell sjukdagpenning beviljas omedelbart efter självriskperioden (1+9 dagar). Tidigare har man kunnat bevilja partiell sjukdagpenning först efter en period på sextio sjukdagar. Nytt är också att den partiella sjukdagpenningen inte förutsätter en lönesänkning på 40-60 procent; arbetstagaren kan få full lön. Till övriga delar gäller tidigare villkor.
En sjuk arbetstagare som har kommit överens om deltidsarbete med arbetsgivaren kan få partiell sjukdagpenning. Villkoret är att arbetstagaren har haft heltidsarbete före dagpenningsperioden och att arbetstiden minskas med 40-60 procent. Deltidsarbetet får inte äventyra tillfrisknande från sjukdomen. Att på deltid återvända till arbetet är alltid ett frivilligt arrangemang som kräver medgivande av både arbetstagare och arbetsgivare. Ansökan om partiell sjukdagpenning görs hos FPA som också betalar ut den.
Partiella vårdpenningen stiger
Den partiella vårdpenningen stiger vid årsskiftet från sjuttio till nittio euro. Partiell vårdpenning kan betalas till barnets förälder eller förmyndare för vård av barn under tre år och för barn på årsklasserna ett och två. Partiell vårdpenning kan betalas för barn med förlängd läroplikt till utgången av årsklass tre.
Vårdledigheten förutsätter överenskommelse med arbetsgivaren. Förutsättningen för partiell vårdledighet är att förälderns arbetstid på grund av barnets vård är högst trettio timmar i veckan.
Pappaledigheten förlängs med två veckor
Från och med nästa år förlängs faderskapsledigheten med tolv vardagar. Den längsta faderskapsledigheten blir sålunda 36 vardagar. Fadern får rätt till en extra faderskapsperiod på fyra veckor om han utnyttjar åtminstone de två sista veckorna av föräldraledighetsperioden.
Förlängningen gäller familjer vars rätt till föräldrapenning inleds på det nya årets sida. De första förlängda pappamånaderna blir aktuella hösten 2010.
Löntagarens socialförsäkringsavgifter 2010
Procent av lönen (ändring från år 2009)
- Arbetspensionsavgift, under 53-åringar: 4,5 % (+ 0,2)
- Arbetspensionsavgift, 53 år fyllda: 5,7 % (+ 0,3)
- Arbetslöshetsförsäkringsavgift: 0,4 % (+ 0,2)
- Sjukförsäkringens dagpenningsavgift: 0,93 % (+ 0,23)
- Sjukförsäkringens sjukvårdsavgift: 1,47 % (+ 0,19)
Personalbiljetten ändras
Personalbiljetten blir skattefri inkomst upp till 300 euro från och med nyåret. Den överstigande delen är skattepliktig inkomst upp till 600 euro och den del åter som överstiger detta är igen skattefri, upp till 3 400 euro.
En helt skattefri personalbiljett värd högst 300 euro kräver inte utredning av resekostnaderna mellan arbetsplatsen och arbetstagarens verkliga bostad.
Små ändringar i inkomstbeskattningen
Förvärvsinkomstens skattegrunder lindras något från år 2010. Med lindringen vill staten kompensera att beskattningen av en högre förtjänstnivå och den höjda löntagaravgiften medförde ökade skatter. Samtidigt höjs det maximala grundavdraget i kommunalbeskattningen, vilket lindrar låginkomsttagarnas skatter. Också pensionärernas skatter lindras så att skattegraden för pensionsinkomst får vara högst den samma som för löneinkomst.
TE-centralernas uppgifter förs över på ELY-centralerna, arbetarskyddstillsynen på regionförvaltningsverken
Arbetarskyddsdistrikten, länsstyrelserna, arbets- och näringscentralerna, de regionala miljöcentralerna, miljöverken och vägdistrikten upphör vid årsskiftet. De uppgifter de här har ansvarat för samlas och omorganiseras under två nya myndigheter: närings-, trafik- och miljöcentralen ELY och regionförvaltningsverket RFV (fi: AVI). Femton ELY-centraler grundas och sex regionförvaltningsverk.
ELY-centralerna svarar för de uppgifter som tidigare hörde till TE-centralerna, de regionala miljöcentralerna, vägdistrikten och länsstyrelsernas trafik- och bildningsavdelningar. Centralerna kommer också att ha hand om en del av Sjöfartsverkets och miljötillståndsmyndigheternas uppgifter.
Regionförvaltningsverken sköter inom sina områden verkställande, styrning och övervakning av lagstiftningen. I och med att verken grundas ombildas dagens åtta arbetarskyddsdistrikt till fem ansvarsområden för arbetarskyddet.