Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Nej till trappor i arbetslöshe…

Nyhetsartikel

Nej till trappor i arbetslöshetsersättningen

Finländarna godkänner inte tanken på att indela arbetslöshetsskyddet i olika nivåer. Två av tre finländare (66 %) motsätter sig en nivåindelning, bara var fjärde (25 %) anser att nivåer borde införas. Av de arbetslösa motsätter sig hela 88 procent en nivåindelning. I ingen befolkningsgrupp vinner tanken fullt gehör.

Bland socialdemokraterna motsätter sig 73 procent en nivåindelning av arbetslöshetsskyddet, av vänsterförbundet 72 procent, av de gröna 68 procent och centern 61 procent. Samlingspartiets väljare delas itu – 48 procent mot trappor och 44 för. Också de som är i ledande ställning är emot (58 %) liksom en majoritet av företagarna, 54 procent.

Om tanken på nivåer i arbetslöshetsskyddet stöter på ett ganska kompakt motstånd, så är detta inte fallet när det gäller tanken på att tidigarelägga de inkomstpolitiska förhandlingarna pga. den ekonomiska lågkonjunkturen. Hälften (50 %) anser att förhandlingarna borde föras planenligt, dvs. om ett år. En tredjedel (35 %) finner skäl att tidigarelägga dem. Var sjätte (16 %) har ingen åsikt i frågan. Av löntagarorganisationernas medlemmar är det främst på FFC-fältet man vill tidigarelägga förhandlingarna (41 %).

Finländarna anser fortfarande att fackföreningsrörelsen kämpar mest seriöst mot arbetslösheten. Två av tre finländare (65 %) anser att facket har arbetat väl för att främja sysselsättningen. Stödet för fackets sysselsättningspolitik är rekordstort; det har bara ökat under de sex år finländarnas attityder har mätts.

President Tarja Halonens roll sysselsättningen till fromma tillmäts också förtroende (54 %). Arbetsgivarnas och regeringen Lipponens roll här litar 44 procent på; 39 procent sätter sin tillit till oppositionen. På jumboplats kommer Finlands Bank vars sysselsättningsåtgärder tilltalar bara 24 procent av finländarna.

Samtliga parter fick dock i denna barometer ett bättre betyg än tidigare. Regeringens anseende ökade mest i proportion.

De arbetslösas inställning är att fackföreningsrörelsen bäst har försvarat sysselsättningen (62 %), president Halonen nästbäst (46 %). De övriga aktörernas förtroende hos de arbetslösa är:36 procent för arbetsgivarnas insatser, 35 procent för oppositionen, 31 procent för landets regering och 22 procent för Finlands Bank.

Av intresseorganisationerna får FFC bäst betyg – 70 procent säger sig respektera FFC åtminstone ”ganska mycket”. FTFC:s motsvarande stöd är 56 % och lika stort stöd får Finlands Företagare. Akavas stöd är 54 procent, Servicearbetsgivarnas och TT:s 53 procent och MTK:s stöd 50 procent.

Finska Gallup intervjuade över tusen finländare om olika arbetsmarknadsfrågor i augusti och september. De representerar ett tvärsnitt av landet vuxna befolkning (över 15 år fyllda) förutom Åland. Finska Gallup gör varje halvår en arbetslivsbarometer på uppdrag av FFC.