Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Matbiten: Wraps

Wraps. Recept: Solveig Backström.

Nyhetsartikel

Matbiten: Wraps

Ordet wrap betyder svep in, vira runt (engelskans wrap) din egen sallad. Fyllningen i wrapen kan variera nästan i det oändliga. Den här gången står inhemska kokta bondbönor i huvudrollen.

Fyllning 1:


Marinerade inhemska bondbönor

3 dl kokta bondbönor (enligt förpackningens bruksanvisning)


Dressing:

½ dl rybsolja eller god olivolja

1 msk balsamvinäger eller citronsaft

lite flingsalt& svartpeppar från kvarnen

1 dl finklippt persilja eller basilika

2 vitlöksklyftor, pressade


Rucola

Paprika eller tomat

I bitar skuren grillad kyckling eller skinka i strimlor


Rör ihop dressingen och häll över de avsvalnade bondbönorna. Låt stå svalt och ”dra” några timmar. Blanda med de övriga ingredienserna till fyllningen(salladen). Servera på buffébordet, till sallad eller i wraps.


Tips och idéer: Då man tillreder torkade bönor lönar det sig att koka upp hela påsen. Det tar lång tid med blötläggning och kokning men det lönar sig! De kokta bönorna brukar jag frysa ner i lämpliga frysarkar, det är sedan lätt att ta fram och tina för kommande bruk.


Rödlöksringar gör salladen vackrare.


Fyllning 2:


Tatziki med bondbönor

3 dl kokta bondbönor

2 dl yoghurt, jag använder 10 % för den behöver inte rinna av

2 pressade vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 msk citronsaft

Lite flingsalt


Rucola, grönsallad


Rör ner alla ingredienser i den tjocka yoghurten, bönorna till sist. Rör försiktigt så bönorna hålls hela. Låt tzatzikin stå och ”dra sig” i kylen några timmar innan du fyller dina wraps. Dekorera med rucola och salladsblad.