Matbiten: Upp- och nedvänd rödbetspaj
Skördetiden fortsätter för fullt ute i bygderna. Man läser jämt i tidningar och hör på radion att det firas skördevecka på olika håll i Svenskfinland. Vad är bättre än det att skördefesten fortsätter!
2–3 stora rödbetor
3 msk brunt socker
1½ tsk flingsalt
½ tsk svartpeppar
1 msk hackad färsk timjan eller rosmarin
1 vitlöksklyfta
3 msk rypsolja
1 paket färdig smördeg
100 g getost eller salladsost
rucola
Koka rödbetorna nästan mjuka, 35–40 minuter. Skär rödbetorna i skivor. Strö socker i en pajform (ca 23 cm i diameter) och placera rödbetsskivorna så de täcker hela formen. Pressa vitlök och blanda med olja och klippt timjan. Ringla oljan över rödbetorna. Salta och peppra.
Kavla ut smördegsplattan och placera den över rödbetorna, jämna den i kanterna och tryck in sidorna runt rödbetorna. Grädda i 180 graders ugn i cirka 30 minuter.
Ta pajen ur ugnen och låt den svalna i ungefär 10 minuter. Stjälp upp den på ett serveringsfat (med hjälp av fatet). Smula över getost och dekorera med rucola och lite olja.
Servera, ät och njut!