Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Matbiten: Speltkornsgröt

Speltkornsgröt. Recept: Elisabeth Eriksson.

Nyhetsartikel

Matbiten: Speltkornsgröt

Speltkornsgröt är ett värmande, nyttigt och inhemskt alternativ till risgrynsgröt under adventstid. Miljömässigt lönar det sig också att öka de inhemska alternativen.

2 dl vatten

1 l mjölk, gärna helmjölk

1½ dl hela speltkorn

½ tsk salt


Blötlägg gärna de hela speltkornen någon timme eller över natten. Då kokar de snabbare mjuka men det är inte nödvändigt att blötlägga dem.

Koka upp vattnet i en tjockbottnad kastrull och rör i speltkornen. Låt vattnet koka in och späd därefter med mjölken litet i sänder. Låt gröten koka sakta på svag värme cirka 1 timme.


Servera gröten med plommon- eller fikonmos och mjölk. Färska frukter smakar också gott på gröten.