Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Matbiten: Rösti

Rösti med pepparrotssås (16 små röstin). Recept: Ann-Louise Ahrenberg.

Nyhetsartikel

Matbiten: Rösti

Julen är en mathögtid och även en högtid då det blir matsvinn. Några tips som du kan ha nytta av i din kamp mot matsvinnet är att inventera kylskåp och skafferi innan du köper mer mat, att använda hela råvaran och att vara kreativ och skapa nya maträtter av rester. Rösti är en utmärkt resträtt som går att variera.

3 potatisar

1 morot (eller motsvarande mängd andra rotsaker)

1 lök

150 g skinka i strimlor (eller annat tillrett kött)

50 g riven ost

1 krm svartpeppar

smör till stekning


Skala och riv potatisen och moroten grovt. Skala och hacka löken fint. Skär köttet i små bitar eller strimlor. Riv osten fint. Blanda allt till en massa och smaksätt med peppar. Fördela massan i små portioner och stek på svag värme tills röstin har blivit gyllenbrun. Servera tillsammans med pepparrotssås och kokt brysselkål eller en god sallad.


Pepparrotssås:

2 dl smetana

1 msk riven pepparrot

½ tsk honung

1 nypa salt


Riv pepparroten fint och blanda ihop alla ingredienser. Låt stå i kylskåp i minst 30 minuter.