Matbiten: Mustig gryta på bondböna
2 lökar
3 vitlöksklyftor
rybsolja
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
några stänk tabasco
8 dl blötlagda och förvällda bondbönor (4 dl torkade)
4 potatisar av fast sort i tärningar
2 morötter i tärningar
500 g tomatkross
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
½ paprika
1 msk vinäger eller en skvätt rödvin
ca 1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
(salt)
Till serveringen:
fet yoghurt med hackad persilja och rödlök
Värm upp kryddorna i olja i en kastrull. Hacka lök och vitlök, fräs i kryddorna. Tillsätt tärnad morot och potatis, vänd så de inte bränns vid. Koka upp vatten och slå över så att det nätt och jämnt täcker. Tillsätt förvällda bönor, tomatkross, buljongtärning, tomatpuré, lagerblad. Låt puttra på svag värme i 30 minuter. Tillsätt paprikatärningar och smaka av med tabasco och vinäger eller vin. Låt puttra ännu i 5 minuter.