Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Matbiten: Moussaka

Moussaka (6 portioner). Recept: Elisabeth Eriksson.

Nyhetsartikel

Matbiten: Moussaka

2 st auberginer (ca 700 g)
1 tsk salt

Ostsås:

2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl riven emmentalerost
1 krm salt
1 msk sesamfrön

Köttfärssås:

2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
smör
500 g lammfärs
1 burk krossade tomater (ca 400 g)
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 krm mald kanel
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk oregano

Sätt ugnen på 225 grader. Skär aubergine i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt.

Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, salt och peppar. Låt såsen koka i ca 15 min.

Vispa mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka i ca 3 min. Rör ner osten. Smaka av med salt.

Torka av aubergineskivorna och stek dem i smör i en stekpanna i ca 1 min per sida. Varva köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnssäker form. Häll över ostsåsen och strö över sesamfrön. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.

Tips! Byt ut aubergin mot squash eller potatisskivor. Du kan också med fördel byta ut en del av köttet mot röda linser. Reglera vätskemängden enligt behov.