
Mangoldpaj (6-8 pers.). Recept: Elisabeth Eriksson.
Matbiten: Mangoldpaj
Mangold är en grönsak med kraftiga gröna blad och vita eller röda knapriga stjälkar. Nu spelar den huvudrollen i en matig paj, som lämpar sig utmärkt till exempel som lunchbox följande dag.
Botten:
3 dl mjöl, gärna graham eller spelt
125 g kallt smör
½ dl kallt vatten
Fyllning:
250 g mangold
1 msk rybsolja
1 färsklök med blast (eller en rejäl bit purjolök)
2 vitlöksklyftor
1 krm muskotnöt
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl riven ost
2 ägg
3 dl grädde
1 dl finklippt persilja
Mät upp mjöl och smör (skuret i kuber) i en degbunke och nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en pajdeg.
Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i ca 30 minuter i kylen, och förgrädda därefter pajskalet i 225 grader i 8 minuter.
Skölj och strimla mangold. Fräs mjuk i olja tillsammans med lök och vitlök. Krydda. Sätt grönsaksfyllningen i det förgräddade pajskalet och häll äggstanningen (ägg, grädde och kryddor) över. Strö över osten. Grädda i 200 graders ugnsvärme i ca 25 minuter.
Tips! Har du ingen mangold kan du använda spenat.