Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Matbiten: Mangoldpaj

Mangoldpaj (6-8 pers.). Recept: Elisabeth Eriksson.

Nyhetsartikel

Matbiten: Mangoldpaj

Mangold är en grönsak med kraftiga gröna blad och vita eller röda knapriga stjälkar. Nu spelar den huvudrollen i en matig paj, som lämpar sig utmärkt till exempel som lunchbox följande dag.

Botten:


3 dl mjöl, gärna graham eller spelt

125 g kallt smör

½ dl kallt vatten


Fyllning:


250 g mangold

1 msk rybsolja

1 färsklök med blast (eller en rejäl bit purjolök)

2 vitlöksklyftor

1 krm muskotnöt

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

1 dl riven ost

2 ägg

3 dl grädde

1 dl finklippt persilja


Mät upp mjöl och smör (skuret i kuber) i en degbunke och nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en pajdeg.


Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i ca 30 minuter i kylen, och förgrädda därefter pajskalet i 225 grader i 8 minuter.


Skölj och strimla mangold. Fräs mjuk i olja tillsammans med lök och vitlök. Krydda. Sätt grönsaksfyllningen i det förgräddade pajskalet och häll äggstanningen (ägg, grädde och kryddor) över. Strö över osten. Grädda i 200 graders ugnsvärme i ca 25 minuter.


Tips! Har du ingen mangold kan du använda spenat.