Matbiten: Lökpaj med tre sorters lök
Julen närmar sig och mörkret ligger tätt. Innan vi börjar frossa i julmat kan det vara på sin plats att äta lite lättare. Vi vill ju att julmaten ska smaka då det äntligen är dags. Dagens rätt är både lättlagad och lättäten. Lök och fisk smälter här ihop till en förtrollande smakupplevelse.
Pajdeg:
3 dl speltsikt eller grahamsmjöl
100 g smör eller margarin
1 dl kvark
Fyllning:
150 g rökt fisk
½ dl finklippt dill
2 gula lökar
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 dl gräddmjölk (1 dl grädde + 1 dl mjölk)
2 ägg
½ tsk salt
torkad timjan
1 krm vitpeppar
1 msk kapris
Värm ugnen till 200 grader. Finfördela matfettet i mjölet och tillsätt därefter kvarken. Enklast i matberedare. Tryck ut degen i en pajform. Ställ kallt under tiden du förbereder fyllningen.
Rensa fisken om du använder hela rökta fiskar. Skala den gula löken och skär i tunna skivor. Tvätta och strimla hela purjolöken. Pressa vitlöken. Stek allt mjukt i olja utan att det tar färg. Täck pajbottnen med rökt fisk, dill, kapris och lök. Blanda ägg och gräddmjölk. Salta och krydda. Häll äggstanningen över fyllningen.
Grädda i 200 graders ugn i 30–35 minuter. Servera pajen varm.