Matbiten: Lamm-rotsaksgryta
Dagens gryta passar utmärkt så här i mörka hösttider. Rätten kan med fördel lagas i lergryta. Inhemskt lammkött är gott och samtidigt ett ekologiskt vettigt val. Närmat då den är som bäst.
ca 200 g rotselleri
3 morötter
2 palsternackor
2–3 små rödlökar
3 vitlöksklyftor
1 kg lammnacke eller annan smaklig del
2 msk olja
2 dl vatten
5 svartpepparkorn
1 tsk salt
2 rosmarinkvistar
Skala rotsakerna och löken. Skär i lämpliga bitar. Putsa köttet och skär i mindre bitar. Bryn i olja en stund och tillsätt sedan vattnet. Låt köttet puttra i cirka fem minuter. Slå över i ugnsform. Tillsätt kryddor och salt.
Lägg locket på och sätt formen i ugnen. Kontrollera vätskan under tillredningen. Tillred i 200 graders ugnsvärme i ca en och en halv till två timmar, beroende på köttets mörhet. Servera med kokt spelt.