Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Matbiten: Lamm-rotsaksgryta

Lamm-rotsaksgryta (5–6 portioner). Recept: Elisabeth Eriksson.

Nyhetsartikel

Matbiten: Lamm-rotsaksgryta

Dagens gryta passar utmärkt så här i mörka hösttider. Rätten kan med fördel lagas i lergryta. Inhemskt lammkött är gott och samtidigt ett ekologiskt vettigt val. Närmat då den är som bäst.

ca 200 g rotselleri

3 morötter

2 palsternackor

2–3 små rödlökar

3 vitlöksklyftor

1 kg lammnacke eller annan smaklig del

2 msk olja

2 dl vatten

5 svartpepparkorn

1 tsk salt

2 rosmarinkvistar


Skala rotsakerna och löken. Skär i lämpliga bitar. Putsa köttet och skär i mindre bitar. Bryn i olja en stund och tillsätt sedan vattnet. Låt köttet puttra i cirka fem minuter. Slå över i ugnsform. Tillsätt kryddor och salt.


Lägg locket på och sätt formen i ugnen. Kontrollera vätskan under tillredningen. Tillred i 200 graders ugnsvärme i ca en och en halv till två timmar, beroende på köttets mörhet. Servera med kokt spelt.