Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Matbiten: Kålgryta

Kålgryta. Recept: Elisabeth Eriksson.

Nyhetsartikel

Matbiten: Kålgryta

Den här tiden på året finns det rikligt av det mesta man kan tänkas skörda. Täppor och torg är fyllda av naturliga vitaminer och antioxidanter i dess smakligaste form. Nu gäller det att ladda upp med grönsaker, bär och frukt i matlagningen.

1 liten vitkål

300 g malet kött

1 lök

1 klyfta vitlök

3 msk sirap

1 krm svartpeppar

1 tsk salt

örter (persilja, oregano, mejram)


Strimla vitkålen tunt, hacka löken fint. Bryn köttet och löken. Smaksätt. Hetta upp en traktörspanna eller en gjutjärnsgryta och fräs kålen i en skvätt olja, utan att den tar färg. Kålen krymper en aning och blir ”genomskinlig”. Späd på med lite vatten och tillsätt det brynta köttet och löken. Låt badda på svag värme i ca 15 minuter. Tillsätt sirapen och kontrollera vätskan. Fortsätt att badda under lock i ca 1 timme. Smaka av och avrunda med en rejäl näve persilja eller andra smakliga kryddörter. Servera med rårörda lingon.


TIPS! Det går bra att göra en större sats av den här grytan. Ypperlig som lunchbox och ännu smakligare dagen efter. Genom att variera med strimlade rotsaker, svamp, kycklingstrimlor, paprika eller tomat får du nya smakupplevelser de bekanta råvarorna till trots. Kål tål förresten att kryddas!