Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Matbiten: Bagels

Bagels. Recept: Elisabeth Eriksson.

Nyhetsartikel

Matbiten: Bagels

När bakade du senast vattenkringlor eller bagels? Med tanke på hur enkelt och gott det är kunde vi göra det lite oftare. Av följande sats får du 15 stycken. Passa på och bjud in släkt och vänner på vårlig brunch!

2 ½ dl vatten

25 g färskjäst

1 tsk salt

1 msk sirap

ca 6 dl vetemjöl

½ dl olja


Till kokningen:

1 ½ liter vatten

2 tsk salt


Till pensling:

ägg


På ytan:

sesamfrön, vallmofrön, solrosfrön eller pumpakärnor


Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och slå över det fingerljumma vattnet. Tillsätt salt, sirp och en del av mjölet. Rör om med en trägaffel. Knåda in resten av mjölet och fettet i slutskedet. Låt jäsa under bakduk på ett dragfritt och varmt ställe.


Ta upp degen på bakbordet och älta degen. Skär den i 16 bitar. Baka ut degen i 20 cm långa degsnören. Gör degsnören till kringlor genom att fästa ändorna mot varandra, rulla mellan fingrarna. Koka upp det saltade vattnet i en vid kastrull. Koka två åt gången i ca 10 sekunder. Lyft dem försiktigt ur vattnet på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Använd en hålslev. Låt sedan jäsa ytterligare 15 minuter oövertäckta.


Pensla med ägg och strö över av fröna. Genom att dekorera bröden med olika frön får du variation i såväl smak som utseende. Det går också bra att grädda bagels naturella. Grädda dem i 225 grader på ugnens övre falls, ca 15–20 minuter.


Låt bagelsen svalna och halvera dem sedan och fyll med önskad fyllning. Det går bra att köpa färdiga bagels som man sedan fyller enligt smak och tycke. I dag fyller jag den med ärtig hummus, gravad lax, avokado och krämig brie.


Lämplig fyllning

färskost

kallrökt eller gravad lax

mozzarella, tomat, basilika

hummus

pepparrot- ärtpasta

rökt renstek

sallad & rucola

marmelad


Hummus:


2 dl kikärter, kokta

2 dl gröna ärter, tinade     

4 tsk sesampasta, tahini, eller 1 dl sesamfrön

2 msk citronsaft

3 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

1 knippe persilja eller basilika

några korn salt & svartpeppar


Blötlägg och koka kikärterna enligt anvisningen på påsen. Koka gärna en större mängd per gång och frys in. Alternativt, använd kikärter på burk men skölj dem först. Tina ärterna. Lägg alla ingredienser i en matberedare eller mixer och blanda dem till en slät massa. Smaka av.