Majoritet av folket: Trepartssamarbetet bör fortsätta
Medborgarna vill trygga den offentliga servicen
En majoritet av finländarna önskar att trepartssamarbetet mellan arbetsmarknadsorganisationerna och regeringen fortsätter också nästa valperiod.
Nästan 90 procent av finländarna anser att det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet inte får försvagas. I den här frågan förenas alla befolkningsgrupper.
Löntagarnas strejkrätt får ett nästan lika starkt stöd av medborgarna. 81 procent av finländarna anser att strejkrätten är en grundrättighet som inte bör begränsas.
Uppgifterna kommer från Finska Gallups arbetsmarknadsbarometer som institutet gör på beställning av FFC. 1 006 finländare över 15 år utfrågades under perioden januari-februari.
Trygga den offentliga servicen
Medborgarna var särskilt överens om att de offentliga tjänsterna är ett ytterst viktigt skyddsnät för de allra flesta finländare. Åtta av tio utfrågade konstaterade att skatterna inte bör lättas på bekostnad av socialskydd och offentliga tjänster.
Finländarna förhåller sig synnerligen tveksamma till att konkurrensutsätta offentliga tjänster. Mer än åtta av tio godkänner inte att man konkurrensutsätter offentliga tjänster på bekostnad av arbetstagarnas lönenivå eller anställningsskydd.
Över 70 procent av medborgarna konstaterar att man inte ska privatisera flera offentliga tjänster eftersom det leder till att medborgarna behandlas ojämlikt och otryggheten ökar. Privatiseringen har sina förespråkare framför allt i samlingspartiets led.
Centerfolket på annan linje
Centerns anhängare och de organiserade jordbrukarna (här avses MTK) uttrycker i sina svar en något annan linje än medborgarna i gemen. Centerns anhängare och jordbrukarna efterlyser i mindre grad än andra fortsatt trepartssamarbete. De samma uttrycker också, i likhet med företagarna, förståelse för försämringar i arbetslöshetsskyddet.
Jordbrukarna är den enda gruppen inom vilken en majoritet är redo att begränsa strejkrätten. Två tredjedelar har den här åsikten.
Det intressanta är att över två tredjedelar av företagarna och tom. av människor i ledande ställning stöder den nuvarande strejkrätten och inte är beredda att begränsa den.
Stöd för en moderat invandrarpolitik
Medborgarna är inte särskilt ivriga på att öka andelen utländsk arbetskraft i vårt land, vilket arbetsgivarna önskar. Enligt färsk enkät som TT har gjort vill de finländska företagen underlätta tillgången på utländsk arbetskraft i vårt land.
Två tredjedelar av finländarna anser att det är onödigt att ens tala om att öka andelen utländska arbetare i en situation där det under de närmaste 10-15 åren inte finns tillräckligt med jobb för finländarna själva.
Åtta av tio finländare delar FFC:s syn på invandrarpolitiken: Finland bör gå varsamt fram och slå fast klara gränser för hur många utlänningar som flyttar till landet.