Lönegap handlar om diskriminering
Omkring tio procent av skillnaden mellan mäns och kvinnors löner är oförklarlig. Det är den skillnaden som gör att en kvinna, som är lika gammal som en man, utbildad på samma sätt som han, arbetar inom samma bransch och med samma saker under samma yrkesbeteckning ändå har en lön som ligger tio procent under mannens.
Skillnaden mellan finländska mäns och kvinnors löner är kring tjugo procent och gapet har varit praktiskt taget oförändrat under de senare åren. Omkring hälften av gapet går att förklara med att kvinnor och män har sökt sig till olika delar av utbildnings- och arbetsmarknaden.
Bland annat de här resultaten kan skönjas i en undersökning som Juhana Vartiainen vid Löntagarnas Forskningscentral har gjort på beställning av JämO.
Vartiainens främsta slutsats är att grundorsaken till löneskillnaderna ligger i att män och kvinnor väljer olika slags branscher och yrken. Utbildning och ålder varierar inte mycket. Inte heller antalet barn inverkar sänkande på kvinnornas löner.
Industrin diskriminerar
Den oförklarliga tio procenten av löneklyftan kan enligt Juhana Vartiainen antas delvis bero på könsdiskriminering. Samtidigt kan det finnas företagsvisa faktorer som förklarar en del av skillnaden.
En liten förklaring har att göra med löneskillnaderna inom den offentliga sektorn där man upprätthåller en mycket strikt dragen yrkesklassificering. Inom kommunerna och staten vore det nyttigt att fundera över om yrkesklassificeringen och den lönestruktur som är bunden till den verkligen är rättvis och könsneutral, menar forskare Vartiainen.
Industrins löntagare arbetar inte under så strikta yrkesbeteckningar att dessa skulle påverka löneskillnaderna i någon högre grad. Däremot behandlas kvinnor och män helt olika när det gäller deras ålder – ju högre ålder en man har desto mer förtjänar han, men det samma gäller inte kvinnor. Därför råder Vartiainen industrin att rannsaka om man kunde förbättra sin arbetsgivarattityd gentemot de äldre kvinnorna.
Yrkesmässiga skillnader minskar
Undersökningen visar att löneskillnaden mellan kvinnor och män är minst bland låginkomsttagarna. Den oförklarliga klyftan växer ju högre inkomstnivån är och är i allmänhet bredast bland de högskolutbildade och dem som förtjänar över genomsnittet. Forskaren påpekar emellertid att de individuella olikheterna också är stora. Inom alla inkomstgrupper finns det kvinnor vars lön släpar efter ordentligt, liksom det finns kvinnor som förtjänar lika bra som männen i lika arbete och med lika bakgrund.
Även om löneklyftan mellan könen inte har smalnat under de senaste åren har ändå en del positivt hänt. Den yrkesmässiga skillnaden mellan kvinnor och män minskar sakta men säkert, visar undersökningen.
Pirjo Pajunen