Kajplatsen: Ordkrig
I vinter har ett världskrig brutit ut, och nu har det på allvar också nått Norden. Jag är själv i allra högsta grad engagerad och ser andra soldater överallt: på caféer, i kön till posten, bland mina kolleger och vänner, på tåget och bussen, i synnerhet på tåget och bussen. De är män och kvinnor, barn och vuxna, de är studenter, författare, lagerarbetare, jurister, maskinskötare.
Vissa smyger med det, andra gör det helt öppet, plockar fram sin telefon, blir frånvarande och stirriga för några ögonblick. Madonna lär gilla det. Lill-Babs har talat ut i kvällstidningarna om vilken inbiten spelare hon är, och då Lill-Babs blir engagerad förstår väl var och en att det är allvar. Sen Wordfeud fick sin svenska version har ordkriget fått hundratusentals nya spelare över hela det svenska språkområdet ut till fronten.
Inte illa för en sextio år gammal amerikansk spelidé. För er som inte har någon aning om vad jag pratar om så är Wordfeud alltså en version av bokstavsspelet Scrabble – på svenska också kallat Alfapet– som man spelar via sin smarttelefon mot vänner eller helt okända motståndare. Principen är enkel och välbekant: man har sju bokstavsbrickor och ska med dessa bilda ord på ett spelbräde med syfte att få så många poäng som möjligt. Vissa bokstäver är värdefullare än andra, och spelbrädet har olika strategiska rutor som kan användas för att fördubbla eller till och med tredubbla poängen. Spelets styrkor är dess utmärkta balans mellan tur, kunskap och strategi, att det är lätt att lära sig men svårt att bemästra och att det är väldigt beroendeframkallande. Samtidigt drillar man hjärnans förmåga att se mönster och utföra beräkningar, tränar minnet och lär sig en hel massa nya ord.
Svenska Akademiens Ordlista är normen. Vissa ord är viktigare än andra att kunna, speciellt de med två bokstäver (det finns 139 sådana på svenska) och ord som innehåller de svåra men viktiga bokstäverna Z, C och X, och det skapar mellan spelarna en omedelbar samhörighet som är lite töntig på ett sympatiskt sätt. Det är bara Wordfeud- och Scrabblespelare som vet att en ZEST är ett strimlat citrusskal, att CRAZY räknas som svenska, att ECU är ett ord överhuvudtaget och att PTRO, HAHA och ABC faktiskt också finns i ordlistan.
För den som föredrar att spela öga mot öga och med riktiga bräden finns det också i Svenskfinland Scrabbleentusiaster som ordnar turneringar och träffas då och då. Man hittar dem enklast via Facebook. Jag föredrar just nu att kriga närhelst andan faller på, var jag än befinner mig. Att fundera, planera och bida sin tid för att sedan under en bussresa få in 88 poäng på ett enda drag mot en intet ont anande kollega är en svårslagen känsla. Det skulle möjligen vara att räkna ut under vilket alias Lill-Babs gömmer sig och mot henne spela LYXFÖRPACKNING för 150 poäng.
Kaj Korkea-aho