Herr O: Revolution i hemmasoffan
Det är som en invasion från yttre rymden. Plötsligt dyker de bara upp i folks vardagsrumssoffor, på trottoaren eller på köksbordet vid frukosten. Och sedan är allt förändrat. Folk liksom uppslukas av den nya, färggranna, skimrande och spännande världen.
Det handlar naturligtvis om den digitala revolutionen och de nya fenomen och tjänster den medför. Inte bara de så kallade sociala medierna utan hela köret som gjort att vardagslivet förändrats i grunden på ett par årtionden. Många har förutspått att denna revolution är lika omvälvande som den industriella var på sin tid.
Industrialismen hade sina hjältar. Vi har alla läst om Stevenson, Edison, bröderna Wright och naturligtvis om Henry Ford, vars koncept inte bara förändrade sättet att tillverka bilar utan samtidigt innebar att bilen förvandlades från en dyr lyxvara till en relativt billig massprodukt tillgänglig för snart sagt vem som helst.
När det gäller den digitala epokens hjältar är det två namn som tills vidare lyser starkare än alla andra: Bill Gates och Steve Jobs, männen bakom de gigantiska it-företagen Microsoft och Apple. Två konkurrenter och tidvis antagonister som också i någon mån förstod att uppskatta varandra och inse att de behövde varandra. Det var nog dessa företag som mer än några andra förde den digitala revolutionen ut i vardagsrummen, men det finns förstås många andra, Nokia inte att förglömma.
Vi kommer inte att tycka om allt det nya. Precis som bilar, flygplan och fabriker medfört både goda och dåliga ting gör också elektroniken det. Vi kommer att sakna pappersboken och tidningen, doften av trycksvärta och papper. Vi kommer att sakna specialaffären runt hörnet där den trevliga tanten eller farbrorn kunde allt om paraplyn, skor, tobak, skämtartiklar, frimärken eller vad det nu kunde vara.
Någon kanske också kommer att tycka att det var trevligare när syster Ellen mätte blodtrycket och skrev upp resultatet än när man själv måste mäta och knacka in det i ett dataprogram. För den digitaliserade hälsovården ligger bakom hörnet.
Å andra sidan har ju allt detta sina fördelar. Det blir billigare och det är lättare att hålla kontakt och att hitta och hålla reda på både det ena och det andra. Man behöver inte bläddra i tunga böcker för att leta upp fakta, tidtabeller, telefonnummer och så vidare.
Låt oss alltså ta den digitala världen till oss med öppna sinnen utan fördomar. Allt behöver vi inte acceptera, men största delen är helt okej och rent av kul, faktiskt!
Mikael Forss