FFC:s ordförande Ihalainen: Arbetsgivarsidans attityd tillspetsar avtalsförhandlingarna
Arbetsgivarnas skärpta attityd vid förhandlingarna om de avtal som ännu är öppna bekymrar FFC:s ordförande Lauri Ihalainen. Utan kollektivavtal är fortfarande ett flertal FFC-anslutna branscher, och med dem nästan 100 000 människor. I många av dessa branscher har avtalsförhandlingarna varit ytterst besvärliga. Av de FFC-anslutna branscherna är det i stort sett bara byggnadsbranschens förhandlingar som har förlöpt i en saklig atmosfär. Flygvärdinnornas och stewardarnas förhandlingsuppställ har däremot redan medfört hot om strejk.
&#;8211 Nu vore det värdefullt om arbetsgivaren lät bli att krydda förhandlingsläget med förslag som står helt utanför de givna ramar som inkomstavtalet gav, och som man inte på löntagarsidan kan vare sig godkänna eller ens överhuvudtaget förstå, konstaterar Ihalainen.
– Särskilt ignorant har pappersindustrins arbetsgivare betett sig vid förhandlingsbordet. Skogsindustrin rf:s bordsskick kan inte med bästa vilja i världen tolkas som uppbyggligt. Istället för att verkligen försöka åstadkomma ett avtal har arbetsgivaren gjort sitt bästa för att provocera motparten med sina egna målsättningar, bl.a. genom att lyfta upp frågan om karens vid sjukdomstid, en fråga av bred principiell betydelse. De hårda krav arbetsgivaren ställer här vittnar om att skogindustrin knappast ens önskar att man vid förhandlingsbordet ska komma fram en saklig överenskommelse.
Flygvärdinne- och stewardföreningen SLSY har varslat om strejk. Om man inte når en överenskommelse om deras arbetsvillkor inleds strejken den 12 mars.
– Det är nu allt skäl för flygtrafiken att göra sitt bästa, om riksförlikningsmannen ska ha förutsättningar att nästa vecka författa ett förslag till lösning. Utgångspunkten måste vara att Finnair behandlar sina flygvärdinnor och stewardar på samma sätt som sina övriga personalgrupper. Förbundet har lagt fram ytterst rimliga mål för sina förhandlingar: ett allmänbindande kollektivavtal, löneförhöjningar som följer inpon och spelregler för bruk av utomstående arbetskraft. Jag anser att de här målsättningarna borde kunna ge byggstenar för en lösning, som kan förhindra en strejk.
– Önskvärt vore också att man i såväl pappersindustrin som stuveriarbetet i hamnarna kunde komma vidare i sina förhandlingar och avtalsvägen finna lösningar på de frågor som ännu är öppna.