FFC anser att arbetsgruppen glömde bort de arbetslösa
Det är inte vettigt att utöka byråkratin kring arbetslösheten, påpekar FFC:s ordförande Jarkko Eloranta. I stället borde man avskaffa byråkratifällor genom att förnya bland annat karenssystemet – men det gick inte att göra genom den arbetsgrupp som regeringen har tillsatt.
Sysselsättningsarbetsgruppen som hade som uppgift att reformera arbetslöshetsskyddet har avslutat sitt arbete utan att nå enighet. Enligt FFC var arbetsgruppens uppdrag formulerat så att det från början stod klart att de arbetslösa skulle drabbas.
– Det är problematiskt att det inte gick att utvärdera det nuvarande karenssystemet, utan i stället skulle man bygga upp ett annat system vid sidan av det som redan finns. Det här skulle göra arbetslöshetsskyddet ännu mer komplicerat, säger FFC:s ordförande Jarkko Eloranta som anser att arbetsgruppen helt hade glömt bort de arbetslösa.
FFC:s styrelse har i dag fått ta del av arbetsgruppens slutrapport. FFC har hela tiden hållit fast vid att man inte går med på att skära i utkomsten för de arbetslösa, utan att arbetsgruppen borde ha hittat sätt att snabbare få ut arbetslösa i arbetslivet.
– Ändå skulle den föreslagna reformen av arbetslöshetsskyddet märkbart försämra utkomsten för en del av de arbetslösa, och den skulle försätta arbetslösa i en ojämlik position, säger Jarkko Eloranta som tillägger att det i arbetsgruppen inte heller gick att hitta nya tjänster som skulle hjälpa de arbetslösa.
– Man kunde till exempel inte föreslå att möjligheterna till utbildning skulle förbättras. Det här är oroväckande i en situation där förändringarna på arbetsmarknaden utrotar yrken och skapar nya i stället, påpekar FFC:s ordförande.
Arbetsgruppens förslag skulle göra arbetsfördelningen mellan arbetskraftsförvaltningen, arbetslöshetskassorna och Folkpensionsanstalten ännu mer invecklad. Regeringen har redan tidigare bestämt att alla arbetslösa ska intervjuas var tredje månad, men enligt arbetsgruppen ska arbetslöshetskassorna och FPA utvärdera de arbetslösas aktivitet – helt utan koppling till intervjuerna.
– Det här skulle ha varit ett ypperligt läge att förenkla arbetslöshetsskyddet och karenserna, nu när man som en del av landskapsreformen utreder hur tjänsterna för arbetslösa ska ordnas, påpekar Jarkko Eloranta.
Regeringen ville att arbetsgruppen skulle besluta om åtgärder som kunde ge 8 000 arbetstillfällen. FFC:s ordförande betonar ändå att regeringens tidigare beslut om att skära ner arbetslöshetsskyddet med hundra dagar fortfarande behandlas i riksdagen. Man har fortfarande inte utvärderat hur den reformen påverkar arbetslösheten. Dessutom lovade regeringen i samband med konkurrenskraftsavtalet att avstå från att göra ytterligare nedskärningar i arbetslöshetsskyddet värda 120 miljoner euro.