Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter EFS’ John Monks: EU:s gr…

Nyhetsartikel

EFS’ John Monks: EU:s grundlag kan ge Europa ett mänskligt ansikte

EFS' generalsekreterare John Monks.

FFC:s 17. kongress

&#;8211 Den nordiska modellen och dess finländska variant är den mest framgångsrika fackföreningsmodellen i världen, lovordade John Monks, generalsekreterare för Europas fackliga samorganisation, i sitt tal vid kongressens öppningssession.

Globaliseringen, som utmanar också den finländska arbetsmarknadsmodellen, är för många både förvirrande och farlig. Monks menar att det i förändringen kan skönjas också en möjlighet.

De fackliga organisationerna i Europa har på senare tid varit mycket bra på att säga ”nej”. Monks menar dock att det nu måste börja finnas sätt att säga ”ja” till nödvändiga och nyttiga förändringar.

– En förvandling som man har förhandlat sig till kan vara arbetstagarens bundsförvant och den bästa vägen till ett välbärgat samhälle. Ekonomisk framgång är ett villkor för en stark stat och ett socialt Europa.

Många anser att den Europeiska unionen har bidragit på ett avgörande sätt till att arbetet flyttar till billigare produktionsområden. Man upplever att EU hotar välfärdsstaten, den offentliga servicen och kollektivavtalen. Monks ville ändå påminna om att det förenade Europa är mycket mer än bara ett frihandelsområde. Trots alla dess brister erbjuder EU medel att behärska globaliseringen politiskt.

Monks välkomnade Finlands riksdags beslut att slopa den övergångstid som gällde fri rörlighet av arbetskraft från de nya medlemsländerna. EFS vill vara med och utveckla arbetsförhållandena i fattigare länder. Den väg som Irland och Spanien har gått från fattigdom till välfärd kan användas för att stöda den ekonomiska utvecklingen i t.ex. Estland och Lettland.

Monks uppmanade kongressdelegaterna att samarbeta för ett enhetligare Europa.

– Ett Europa, som har mänskliga drag, en stark ekonomisk dimension och social utveckling och ett grundfördrag som avspeglar dessa mål.

Monks tal på engelska