Drömjobbet som restaurangkock
Efter att hon fick sin yrkesexamen har Emilia Skomars jobbat som kock på restaurang Bank i Vasa. Hon har alltid gillat matlagning och vill också i framtiden jobba i köket.
Inne i Vasa andelsbanks gamla utrymmen finns restaurang Bank. Här jobbar 19-åriga Emilia Skomars från Närpes. Innan hon inleder sin arbetstur hinner hon berätta om sina erfarenheter i arbetslivet. Hon blev utexaminerad restaurangkock från Yrkesakademin i Österbotten i fjol våras och trivs utmärkt i sitt yrke.
– Jag hade praktiserat här tidigare så de kände mig och anställde mig gärna, säger Emilia.
Enligt henne är det bästa med jobbet som restaurangkock möjligheten att vara kreativ. Dessutom är uppgifterna varierande och ingen dag är den andra lik på restaurangen.
– Det här är verkligen yrket jag vill fortsätta med i framtiden.
Emilia berättar att hon alltid har funnit sig väl tillrätta i köket och gillar att experimentera med mat. Just nu jobbar hon gärna som restaurangkock men i framtiden har hon funderat på att eventuellt vidareutbilda sig till konditor i Jakobstad.
– Jag har ändå lagt det lite på hyllan. Just nu vill jag bara jobba, tjäna lite pengar och få erfarenhet.
Stress i köket
Emilia Skomars gillar det mesta med sitt jobb och verkar nöjd med sitt val av yrke. De få nackdelarna med drömyrket är stressen och det höga tempot i köket.
– Det är mycket att tänka på hela tiden och folk kanske inte riktigt förstår hur stressigt det egentligen är i köket när de kommer till en restaurang.
Till den som vill jobba som restaurangkock har Emilia ett enkelt budskap.
– Var rak i ryggen och tro på dig själv så blir det bra!
Laura Klingberg