Digidjungeln: Bitcoin – en bubbla eller framtidens valuta?
Den digitala valutan bitcoin lyfts fram som ett alternativ till de traditionella valutorna. Men vad är egentligen bitcoin? Digidjungeln benar ut om det är dags att överge euron.
Bitcoin är en virtuell valuta som helt och hållet undviker de traditionella bankerna. Den fungerar ganska långt enligt traditionell byteshandel. Jag ger dig några bitcoin och får någonting i utbyte.
Problemet med digitala saker är förstås att det är väldigt enkelt att kopiera dem. Bitcoinsystemet har löst det här genom att skapa en gigantisk ”bankbok” eller en databas som kallas för block chain. Den här databasen innehåller information om varje bitcoin som finns.
Det låter förstås ganska riskabelt med en sådan databas. Vad händer om någon hacker tar sig in och ger sig själv en massa bitcoin? Det fina med hur bitcoin fungerar är att den här databasen är helt decentraliserad, det vill säga det finns ingen huvudkopia av databasen någonstans. I stället upprätthåller alla bitcoinanvändarna själva kopior av databasen. De här kopiorna jämförs sedan flera gånger i timmen mot varandra. På det här sättet undviker man dubbla transaktioner och att systemet blir sårbart.
Bitcoins databassystem har den funktion som centralbanker kan ha i det traditionella systemet, men med bitcoin undviker man en politisk styrning av valutan. Det har förstås sina för- och nackdelar. Till exempel kan värdet kasta ganska dramatiskt.
Det finns två sätt att skaffa sig bitcoin. Det traditionella sättet att man köper bitcoin för euro eller säljer något och tar betalt i bitcoin. Men dessutom kan man bryta bitcoin. Ännu för några år sedan vara det här något som helt vanliga användare kunde syssla med i sitt hem. Nu lönar sig det här brytandet nästan helt och hållet bara för professionella firmor som kan ha flera tusen datorer som bryter bitcoin samtidigt. För de flesta kostar elen mer än värdet på de bitcoin man lyckas bryta.
För att använda bitcoin måste man ha en bitcoinplånbok som innehåller nycklarna till de pengar man har på sin bitcoinadress. Här finns den största säkerhetsrisken – om någon tar sig in i plånboken eller om du glömmer bort lösenordet till den, så är pengarna antagligen förlorade. Det är här också en nackdel (vissa ser det som en fördel) med bitcoin – det finns inga skyddsnät. När en transaktion är gjord så är den gjord. Det enda sättet att få tillbaka pengarna är att få den andra parten att betala tillbaka dem.
Nå, är det dags att börja ta ut lönen i bitcoin? Nej, de flesta experterna säger nog att vanliga användare ska låta bli. Priset på bitcoin kan variera kraftigt. Dessutom måste man vara väldigt noggrann med säkerheten på sin plånbok. Men om man i hobbysyfte vill testa bitcoin finns det inga hinder.
Staffan Småros