Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Det går fortfarande att flytta…

I de flesta fallen kan man också den här sommaren lugnt flytta fram semestern om man insjuknar.

Nyhetsartikel

Det går fortfarande att flytta fram semestern om man insjuknar

De allra flesta kan också den här sommaren flytta fram semestern om de insjuknar. Den självrisktid som regeringen har infört gäller bara i vissa fall, och enligt FFC-juristen Jari Hellsten strider självrisktiden också i de fallen mot EU-rätten.

Juha Sipiläs regering har infört en självrisktid om man insjuknar under semestern. Självrisktiden gäller semester som man har intjänat mellan april i fjol och mars i år. Självrisktiden gäller ändå bara en eventuell femte semestervecka. I praktiken handlar det oftast om vintersemester som har flyttats till sommaren.

Självrisktiden gäller alltså inte de fyra första semesterveckorna. Den gäller inte heller den femte semesterveckan i branscher där man i kollektivavtalet har avtalat om bättre villkor än de lagstadgade. Sådana kollektivavtal finns bland annat inom den offentliga sektorn.

– Om man insjuknar under en fyra veckor lång semester kan man enligt lagen avbryta semestern genast och flytta fram den, påpekar juristen Jari Hellsten vid Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC.

Han tillägger att EU-domstolen har förhållit sig negativt till en självrisktid vid insjuknande på semestern.

– EU-domstolen har redan i tre fall ansett att den intjänade semestern i sin helhet är skyddad från självriskdagar. Därför kan man vid behov med rättsliga åtgärder bestrida självrisktiderna för semester som överskrider fyra veckor, förklarar Jari Hellsten.

Han påpekar att det lönar sig att ta kontakt med förtroendemannen eller det egna fackförbundet om arbetsgivaren kräver att självriskdagarna ska tillämpas. Förbundet kan vid behov göra saken stridig.

Läkarintyg kan behövas

Om man insjuknar under sin semester ska man utan dröjsmål meddela arbetsgivaren att man vill skjuta fram sina semesterdagar. I den elektroniska handboken Vuosilomaopas, som FFC upprätthåller tillsammans med Fackförbundet Pro, konstateras att arbetstagaren ska kunna visa upp en pålitlig utredning över att han eller hon har insjuknat.

I praktiken betyder det här att samma villkor gäller när man insjuknar under semestern som vid en vanlig sjukledighet. Om man på den egna arbetsplatsen behöver läkarintyg för den första sjukdagen gäller samma villkor också när man insjuknar under semestern. Men om man har rätt till en kort sjukfrånvaro utan läkarintyg, så är utgångspunkten att man inte heller under semestern behöver läkarintyg för de första sjukdagarna.