Det finländska arbetslivets framtid avgörs i EU
Det är nu det avgörs i vilken riktning arbetslivet utvecklas och vilka spelregler som i framtiden gäller på arbetsplatserna i Finland. Genom att rösta i EU-valet i maj kan du påverka frågor som berör dig.
I det förra Europaparlamentsvalet lät löntagarna bli att rösta och i Bryssel har arbetslivsfrågorna avancerat långsamt eller glömts bort helt och hållet. Nu är det dags att sätta fart på de här frågorna som är så viktiga för arbetstagarna.
I en gemensam kampanj poängterar de fackliga centralorganisationerna FFC, STTK och Akava löntagarnas röst är avgörande. Det handlar om hur man i framtiden ska kunna försörja sig och sin familj med arbete.
Det finns ett klart behov av gemensamma spelregler i det europeiska arbetslivet, anser Pekka Ristelä som är direktör för FinUnions som representerar det finländska facket i Bryssel.
– För vissa beslutsfattare i EU verkar det vara viktigast att företagen fritt kan utnyttja så billig arbetskraft som möjligt. Andra motarbetar EU:s författningar bara av princip, och utan att de ens själva inser det försämrar de samtidigt de finländska arbetstagarnas rättigheter.
Den som säger sig försvara de finländska arbetstagarna men är emot reglering på EU-nivå, bör enligt Pekka Ristelä erbjuda alternativa metoder för att hejda dumpning av anställningsvillkor och orättvis konkurrens.
Arbetstidsskyddet måste tryggas
En uppdatering av arbetstidsdirektivet hör till de finländska löntagarnas viktigaste mål under nästa parlamentsperiod. Arbetstidsskyddet måste tryggas och kryphålen i arbetstidsdirektivet måste täppas till, påpekar FFC:s utvecklingschef Juha Antila.
– Arbetstiden får inte bli en spelbricka för att få konkurrensfördelar. En trött arbetstagare som gör för långa arbetsskift utsätter sig själv och andra för fara. Börjar man strunta i reglerna om arbets- och vilotider, så går vi i värsta fall hundra år tillbaka i tiden, säger Juha Antila.
Trots att arbetsgivarna grovt bryter mot arbetstagarnas rättigheter, är det få som själv vågar stå upp mot arbetsgivaren. Därför är det viktigt att facket får rätt att väcka grupptalan.
FFC:s jurist Anu-Tuija Lehto påminner om de sorgliga exemplen på utsända arbetstagare i Olkiluoto. Rörliga arbetstagare är speciellt utsatta eftersom de ofta är lågutbildade och därför har svårare att välja jobb och försvara sina rättigheter.
Lehto anser att grupptalan också kan vara till nytta i jämställdhets- och likabehandlingsfrågor, till exempel om arbetsgivaren kräver läkarintyg då personer i arbetstagarställning är sjuka, men låter tjänstemän vara borta tre dagar med egen anmälan.
Nödvändigt med arbetarskyddsstrategi
Europeiska kommissionen har inte uppdaterat sin arbetarskyddsstrategi trots krav från både arbetstagarna och arbetsgivarna. Utvecklingen av arbetarskyddslagstiftningen har nästan helt stannat av och viktiga reformer är ogjorda.
Nästa kommission och parlament måste omedelbart ta itu med att förnya arbetarskyddsstrategin och ge nya föreskrifter om det psykiska arbetarskyddet och arbetsergonomin.
– I valet avgörs om Europaparlamentet i framtiden driver en politik som bryr sig om arbetstagarnas trygghet eller om det blir tvärtom. Fråga din kandidat om han eller hon tänker kräva att kommissionen förbättrar arbetarskyddet, uppmanar TEAM:s arbetsmiljösekreterare Kari Mäkelä.
Aino Pietarinen