Man behöver kunna tänka logiskt när man jobbar med rör
Jose Piironen ser till att det kommer vatten ur kranen och att avloppet fungerar, samt att luften cirkulerar i husen. Utan VVS-montörer skulle vi stå med skiten upp till vaderna.
”Ända sedan jag var liten har jag tyckt om att bygga med lego och allt möjligt, och nu när jag är äldre har jag fått bygga med lite större lego.
Jag jobbar inom VVS-branschen med allt från ventilation till avlopp och från bruksvatten till uppvärmningslösningar. Jobbet består främst av sanering och underhåll av objekt av olika storlek, även om vårt företag också jobbar med nybyggen.
Det bästa är egentligen det att jag inte kan säga hur en typisk arbetsdag ser ut. Varje dag ser helt olika ut, med tanke på att vi har olika kunder och olika objekt. Ett ganska vanligt jobb är en sanering av ett småhus som tar några dagar, och på senare tid har vi haft många byten av fjärrvärmecentraler. Jag jobbar huvudsakligen här i Joensuu med omnejd, som längst på ungefär hundra kilometers avstånd.”
Man behöver förmåga att tänka logiskt. Varje gång man börjar utreda ett fel, måste man förstå hur saker och ting hänger ihop.
”I det här jobbet får man göra saker med sina egna händer och man kan genast se resultatet av vad man har gjort. Man får fatta många egna beslut och använda sitt huvud, och det gör gott.
Man behöver problemlösningsförmåga och förmåga att tänka logiskt, och det är också något som man blir bättre på ju längre man jobbar. Varje gång man börjar reparera någonting eller utreda ett fel, måste man förstå hur saker och ting hänger ihop och hur man slutligen ska få det att fungera. Även om man till exempel kan dra rören på ett visst sätt på ett objekt, så är det inte säkert att det fungerar på samma sätt på följande objekt.
Det är bra att ha god fysisk kondition, för ibland är arbetsställningarna lite hur som helst och ganska ofta måste man till exempel stå på knä.
Det känns belönande när du lyckas lösa ett knepigt problem. Det kommer också tillfällen då du känner dig stolt över att slutresultatet blir riktigt fint. Visst kan också finländarna ibland säga tack ansikte mot ansikte, så det händer alltså att kunderna kommer och ger respons för ett fint arbete.”
”Vissa kanske tänker att en rörmokare är en grov och illaluktande figur som kommer för att dra åt ett läckande rör eller öppna ett stockat avlopp. I själva verket är branschen mycket mångsidig och omfattar ventilation, vatten och avlopp, värmeanordningar och all VVS-teknik som finns i fastigheterna. Det blir allt mer fastighetsautomation och man jobbar allt oftare med en bärbar dator när man till exempel ska uppdatera ventilationsanordningens mjukvara.
Också rörteknologin utvecklas hela tiden. När man till exempel har rör i kompositmaterial med tillhörande presskopplingar, innebär det att man i allt mindre utsträckning behöver göra kopplingar genom att löda med öppen låga. Heta arbeten med tillhörande efterbevakning tar timmar och gör att arbetet drar ut på tiden ordentligt. Med den här typen av presskopplingar får man jobbet gjort på bara några sekunder.”
Om hustekniken inte fungerar står vi alla med skiten upp till vaderna.
”Efter högstadiet började jag studera till kock, men under det första året insåg jag att det inte var ett jobb för mig. Sedan hittade jag den här branschen.
Om man inte vill sitta vid ett skrivbord på kontoret och göra samma sak varje dag, så är det här en bra och meningsfull bransch. Lönen är rätt bra när man har en yrkesutbildning. Om man till exempel får ordentliga ackordsjobb som rörmokare, är det möjligt att tjäna lika mycket som någon annan gör på doktorsnivå.
Det här är också ett viktigt jobb ur ett samhälleligt perspektiv. Om hustekniken inte fungerar som den ska, står vi alla bokstavligt talat med skiten upp till vaderna.”
Jose Piironen (28 år)
- VVS-montör på Lämpökarelia Itä-Suomi sedan 2017
- Medlem i Byggnadsförbundet
”Redan när jag var yngre var det klart för mig att det lönar sig att höra till fackförbundet i den bransch man jobbar i. Jag är ordförande för fackavdelningen och medlem i förbundets fullmäktige och ungdomsutskott samt förtroendeman inom företaget. Som medlem kan man ha stor nytta av förbundet och allt från semesterförmåner till att medlemskapet också fungerar som arbetslivsförsäkring genom arbetslöshetsskyddet.”
Den här artikeln ingår i FFC:s serie Yrkesproffs i arbetslivet, där vi låter de FFC-anslutna fackförbundens medlemmar berätta om sitt jobb. Vi presenterar ett nytt yrkesproffs varannan vecka.