Sjukanmälan utan läkarintyg sparar pengar – frånvaron ökar inte
Arbetsgivaren sparar pengar när personalen kan sjukanmäla sig utan läkarintyg. Sjukfrånvaron hålls på samma nivå men de positiva följderna är många – bland annat ökar förtroendet mellan personalen och ledningen. Det visar en undersökning som Arbetshälsoinstitutet har gjort.
Att personalen kan sjukanmäla sig i en till tre dagar med egen anmälan sparar tid, möda och pengar. Det konstaterar Arbetshälsonistitetet som rekommenderar att man på arbetsplatserna tar i bruk systemet med egen anmälan.
– Chefer som känner sina medarbetare väl, vinner lätt deras förtroende. Då fungerar systemet bra. Gott förtroende är helt avgörande för att systemet med egen anmälan ska lyckas, säger överläkare Juha Liira vid Arbetshälsoinstitutet i ett pressmeddelande.
Enligt undersökningen minskade sjukvårdsbesöken med 20–40 procent när personalen inte längre behövde läkarintyg. Därmed fick företagshälsovården mer tid att fokusera på förebyggande arbete.
– Arbetstagarna kunde gå tillbaka till arbetet efter 1–2 dagar, medan läkarintyg hade "förpliktigat" dem att stanna hemma 2–3 dagar, konstaterar Sanna Pesonen som är forskare vid Arbetshälsoinstitutet.
På de arbetsplatser som deltog i undersökningen ledde systemet med egen anmälan till kortare sjukfrånvaro. Men samtidigt ökade antalet korta sjukskrivningar, vilket innebär att den totala sjukfrånvaron förblev oförändrad.
– Efter en trevande start var både personalen och cheferna och även företagshälsovården nöjda med det nya systemet, säger Sanna Pesonen.
I undersökningen medverkade sex organisationer från industrin, servicesektorn och den kommunala sektorn.