Miljön får mer uppmärksamhet än de mänskliga rättigheterna
Det finns brister i hur de finländska storföretagen rapporterar om sitt samhällsansvar, visar en utredning som FFC har gjort. FFC uppmanar därför företagen till mer öppenhet kring deras samhällsansvar.
FFC undersökte samhällsansvarsrapporteringen vid sex företag där staten är minoritetsägare genom investeringsbolaget Solidium. Företagen är Stora Enso, SSAB, Telia Company, Outokumpu, Metso och Kemira. Utredningen visar att rapporteringen varken är så öppen eller så omfattande som den borde vara.
FFC:s näringslivsdirektör Matti Tukiainen påpekar att det finns en betydande risk för att företagens rykte ska ta skada, om det kommer fram att arbetsvillkoren vid någon underleverantör är omänskliga eller att man har brutit mot de mänskliga rättigheterna till exempel genom att använda sig av barn- eller tvångsarbete.
– Rapporteringen handlar mest om miljöpåverkan samt företagens och deras dotterbolags egen verksamhet. Däremot ger man inte tillräcklig insyn i hur leveranskedjorna påverkar arbetstagarnas ställning och hur de mänskliga rättigheterna följs, säger Matti Tukiainen.
Han påpekar att företagen borde berätta vilka underleverantörer de anlitar och i vilka länder leverantörerna finns.
– Det här skulle förbättra transparensen inom leveranskedjan, påpekar Matti Tukiainen.
FFC:s utredning har gjorts av högskolepraktikanten Alli Tiensuu. I utredningen ger hon också tips på hur gemene man kan granska till exempel sin egen arbetsgivares samhällsansvarsrapporter. Om finländarna blir mer intresserade av företagens samhällsansvar och bättre på att läsa rapporterna, så blir också företagen tvungna att förbättra sin rapportering, konstaterar man vid FFC.
Rapporten Ihmisoikeudet avoimemmin mukaan yhteiskuntavastuuraportteihin (på finska)